Het tentamen voor het vak Applied Multivariate Data Analysis zou donderdagavond om 18.30 uur beginnen, maar dat liep anders. Student Nienke Raaijmakers had net plaatsgenomen aan haar tafeltje toen de surveillant meedeelde dat het tentamen niet doorging. “Eerst dachten we nog dat hij een grapje maakte. Maar het was geen grapje.” Vijf minuten later stond Nienke met driehonderd medestudenten weer buiten. De Engelse versie was wel beschikbaar, dus de internationale studenten konden het zelfde tentamen wel maken.

Laatste tentamen

Een aantal Nederlandse studenten had nog voorgesteld om de Engelse versie van het tentamen te maken, maar dat is volgens de regels van de faculteit niet toegestaan, laat een woordvoerder van de faculteit weten. “We vinden het vreselijk wat er gebeurd is”, schrijft de woordvoerder.

Over de reden van het afblazen tasten de studenten nog in het duister. De verklaring van de faculteit schept niet veel meer duidelijkheid: “Het tentamen is afgeblazen omdat door een administratieve fout, van de zijde van de ESSB, het tentamen niet beschikbaar bleek te zijn.” Er komt op korte termijn een nieuw tentamen en daar krijgen de studenten vrijdag nog bericht over, belooft de faculteit.

Nienke hoopt ook dat het vervolg snel duidelijk is. “Nooit gedacht dat ik er zo kapot van zou zijn dat ik géén tentamen hoefde te doen”, zegt ze met een knipoog.Voor veel masterstudenten was het volgens haar het allerlaatste tentamen. “Maar nu voelt het alsof we toch nog een herkansing moeten doen.”