De meest recente cijfers die EenVandaag kreeg stammen uit 2018. Toen waren er in totaal 101 meldingen. In 2016 waren dat er nog 52. Daarmee is het aantal meldingen dus bijna verdubbeld. De meeste meldingen vonden plaats bij de Universiteit van Amsterdam (22). Bij de Erasmus Universiteit waren dat er zeventien, ten opzichte van tien in 2016.

Op de Erasmus Universiteit nam het totaal aantal meldingen van ongewenst gedrag toe. In 2016 waren er 41 gevallen van ongewenst gedrag. In 2018 waren dat er in totaal 66, een  stijging van 61 procent.

Ongeveer 60 procent van de meldingen wordt gedaan door studenten, de overige klachten komen van medewerkers.

'Geschokt'

Alex Tess Rutten van de Landelijke Studenten Vakbond zegt tegen het actualiteitenprogramma van de NPO  ‘geschokt’ te zijn door de cijfers. “Het is schandalig dat we niet in staat zijn een veilige leer- en werkomgeving in het onderwijs te beiden. Deze cijfers onderstrepen opnieuw het belang om meer geld te besteden aan sociale veiligheid in het hoger onderwijs.”

Een woordvoerder van de Erasmus Universiteit bevestigt de cijfers van EenVandaag over de EUR, maar tekent daarbij wel aan dat lang niet alle meldingen ook daadwerkelijk tot klachten hebben geleid.

metoo

Lees meer

#MeTooAcademia: ‘Ook op universiteiten vindt seksuele intimidatie plaats’

Een theatervoorstelling over seksuele intimidatie op universiteiten moet het gesprek over…

Lees één reactie