Het begon in april 2016, vertelde de wetenschapper in de rechtbank. Op verzoek van de politie wordt een student in een psychose op haar werkkamer ondergebracht terwijl de crisisdienst onderweg is. Zeven uur lang zou ze de jongen rustig hebben moeten houden, terwijl hij meerdere bedreigingen uitte. Nadat de student gedwongen is opgenomen, blijft hij haar bedreigen.

Als de student via een rechtszaak afdwingt dat hij weer college mag volgen op de EUR komt hij bij haar in de collegezaal. De universiteit had haar juist toegezegd dat iets dergelijks niet zou gebeuren, vertelt ze in de rechtbank. Door alles dat er gebeurd is, heeft de universitair hoofddocent een posttraumatische stressstoornis.

Haar loon werd deels stopgezet en de EUR gaat niet mee in de conclusies van de bedrijfsarts. Daarin staat dat de universitair hoofddocent op elke andere plek prima zou kunnen functioneren, maar dat ze ziek wordt als ze op de Rotterdamse campus is. Ze zou het liefst gedetacheerd worden bij een andere universiteit, maar daar gaat de EUR niet mee akkoord.

Op advies van de rechter gaan de partijen weer in gesprek via mediation. Het salaris wordt weer uitbetaald. De rechter wil wel graag nog weten of de mediation slaagt.