Het borstbeeld is vijftig jaar en één week na Jan Tinbergen de Nobelprijs ontving onthuld. Op 10 december 1969 kreeg Tinbergen samen met de Noor Ragnar Frisch de eerste Nobelprijs voor de economie. Het beeld is gemaakt door Lia Krol. Ze heeft een half jaar aan het beeld gewerkt.

Direct na de onthulling aait dochter Hanneke liefdevol over de ‘haren’ van de buste van haar vader. “Op zondagen mochten we dat altijd bij hem doen”, vertelt ze. De zussen vonden dat het haar van hun vader er altijd vrij stekelig uitzag. “Het leek wel een egeltje”, herinnert zus Els zich. “Maar wel heel zacht”, verzekert Hanneke.

Achterkleindochter

Veel familieleden van Tinbergen zijn naar de campus gekomen voor de onthulling. Niet alleen zijn dochters en kleinkinderen, maar ook een achterkleindochter komt kijken. Ze heeft psychologie aan de EUR gestudeerd, en vond het altijd heel bijzonder om de naam van haar overgrootvader op zoveel verschillende plekken te zien. De familie wordt door bekenden en onbekenden van Tinbergen aangesproken. Vooral oud-studenten zien hun kans schoon om herinneringen op te halen aan hun studietijd bij Tinbergen.

Een man die zich voorstelt als Bernard Jochems vertelt dat hij in 1947 voor het eerst les kreeg van de Nobelprijswinnaar. “Hij gaf toen een college Statistiek. Belachelijk natuurlijk dat ze zo’n man zo’n introductievak lieten geven. Dat heeft hij ook maar twee jaar gedaan.” Jochems ging vervolgens nog voor zijn doctoraal bij Tinbergen en bij die lessen zou Tinbergen aan het groepje van tien studenten gevraagd hebben waarom ze maar met zo weinig waren. “Wij hebben hem onmiddellijk verteld dat het niet aan hem lag. ‘U geeft voortreffelijk en duidelijk les’, zeiden wij tegen hem. En dat wilde ik ook graag eens aan de familie verteld hebben.”

Het borstbeeld van Jan Tinbergen is te zien in de hal van het E-gebouw op campus Woudestein.

Kijk hier hoe kunstenaar Lia Krol het beeld maakte. Bron: www.youtube.com
Lees één reactie