In het onderzoek wordt met DNA gepoogd een reconstructie van iemands gezicht te maken. Met die reconstructies zou de Chinese overheid mogelijk in de toekomst massasurveillance kunnen voeden, waardoor het nog meer grip kan krijgen op dissidenten, demonstranten en minderheden.
Chinese politie
Een van de experts die betrokken is bij het onderzoek is de Chinese Liu Fan van het Bejing Institute of Genomics. Hij was de afgelopen jaren ook werkzaam als universitair docent bij het Erasmus MC. In 2015, toen hij al in Rotterdam werkte, begon hij bij het Chinese instituut. Twee maanden later tekende het instituut een overeenkomst met de Chinese politie om dit soort technologieën te onderzoeken.
Het Erasmus MC zegt in een schriftelijke verklaring dat het werk van Liu Fan in China ‘geen verband’ houden met zijn werk in Rotterdam. Bovendien zou Liu geen geld hebben ontvangen van het Erasmus MC voor het onderzoek. Ook zou de universiteit niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden ‘voor onderzoek dat niet onder de auspiciën van de universiteit is uitgevoerd’.
“Als er feitelijk bewijs is van integriteitsproblemen waarbij onze medewerkers zijn betrokken – en dat is ons op dit moment niet bekend – zullen we deze uiteraard met de betreffende medewerker bespreken. Indien nodig neemt het Erasmus MC passende maatregelen, ongeacht of de activiteiten werden uitgevoerd onder auspiciën van het Erasmus MC of niet”, staat in de verklaring.