Het is de eerste van een reeks protesten die WOinActie op touw zet. “Die acties beginnen op een vriendelijke manier, maar zullen in de loop van het academische jaar steeds ingrijpender worden”, staat in de aankondiging.

Staking

De actievoerders willen het liefst dat hun collega’s meedoen aan een ‘witte staking’, waarin ze weigeren om overuren te werken. Dan kan het nog langer duren voordat e-mails beantwoord worden. Maar alleen een automatisch antwoord verzenden mag ook.

Het structureel overwerken heeft gevolgen voor de gezondheid, het privéleven en het welzijn van universitaire medewerkers, verklaart Ingrid Robeyns (hoogleraar Ethiek in Utrecht) in haar eigen automatische mail. “Met deze actie hopen wij meer aandacht voor dit probleem te genereren.”

Dat antwoordt initiatiefnemer Rens Bod ook aan iedereen die hem een bericht stuurt. Hij schrijft, iets persoonlijker, over ‘een negatief effect op mijn privéleven en mijn welzijn’ door het structureel overwerken. “Mijn excuses voor het eventuele ongemak dat door deze witte staking wordt veroorzaakt maar ik hoop op uw begrip.”

Vrije tijd

Ook Remco Breukers (hoogleraar Koreastudies in Leiden) doet mee. “Ik heb me gedurende de maand november aangesloten bij de ‘witte staking’ van WOinActie”, staat in zijn automatische mail. “Hierdoor kan het langer duren voordat u een antwoord op uw email ontvangt, en zal ik het werk dat ik normaliter in mijn vrije tijd doe niet meer doen.”

Breukers vertelde in september wat de hardere acties later in het studiejaar kunnen inhouden. Wellicht stoppen wetenschappers met lesgeven en nakijken, opperde hij. Dan kunnen studenten niet meer afstuderen.

Tractors

De aanvoerders willen geen voorbeeld nemen aan de boeren. “WOinActie wil geen gewelddadig protest voeren en is vooralsnog niet van plan om met tractors en rieken het Malieveld te bestormen. De actiegroep wil met deze en volgende acties wel onderstrepen dat de rek onder het wetenschappelijk personeel er helemaal uit is.”

Het kabinet heeft ‘alleen nog maar maatregelen genomen die de situatie verergeren, in plaats van verbeteren’, vinden de actievoerders. Ze eisen dat bezuinigingen van tafel gaan en dat het kabinet extra geld uittrekt voor het universitaire onderwijs en onderzoek.