“Ons programma is open voor alle studenten en geïnteresseerden”, vertelt Fabian. Je hoeft dus niet per se aan de EUR te studeren of überhaupt gelieerd te zijn aan het netwerk. “Ook heteroseksuelen die bijvoorbeeld meer willen weten over onze gemeenschap of de cultuur willen proeven zijn welkom.”

Bewustwording

Fabian is helemaal voor menging en integratie. “Ik vind dat wij als LHBT+-ers zo veel mogelijk moeten participeren in de maatschappij”, zegt hij. “Daardoor kunnen we onder andere werken aan de normalisatie van LHBT+-ers.” Toch beseft hij dat het wel fijn is om een eigen gemeenschap te hebben. “Ons netwerk bestaat ook uit jongeren met een achtergrond waar hun seksuele identiteit niet geaccepteerd is”, vertelt de masterstudent Financial Economics. “Ze hebben religieuze familie of komen uit landen waar LHBT+ verboden is.” Deze studenten hadden geen ruimte gekregen om zich te uiten. “Er is dus een behoefte om een kleine vertrouwde groep te hebben waar je over kwetsbare zaken kan praten.”

welmer-1

Lees meer

‘Deze universiteit is divers, maar niet inclusief’

Welmer de Groot studeert Geneeskunde, deed als reservist onderzoek naar diversiteit bij…

In Nederland is er volgens Fabian nog maar een beperkte acceptatie voor de gemeenschap. “Geweld tegen transgender is bijvoorbeeld echt een groot probleem.” Daarom zijn evenementen die speciaal gericht zijn op mensen met een andere seksuele oriëntatie of identiteit, zoals Rotterdam Pride, nog steeds van belang. “De bewustwording moet nog groeien.”

Ook Fabian heeft ervaring met discriminatie en belediging. “Ik ben weleens uitgescholden voor ‘vieze homo’ op de Coolsingel”, vertelt hij. Zelfs op campus kreeg hij er mee te maken. “Vorig jaar heb ik tijdens het HeartBeat Festival een aanvaring gehad omdat iemand vond dat een jongen niet moest dansen zoals ik deed. Zo zie je weer dat wij nog steeds te maken hebben met vooroordelen en stereotypering in de maatschappij.”

Kroegentocht en banenmarkt

Op donderdag organiseert het netwerk een kroegentocht waar ze LHBT+-vriendelijke kroegen in Rotterdam bezoeken en de studenten kennis laten maken met het Rotterdamse nachtleven. “Tijdens de introductieweek hebben nieuwe studenten reguliere uitgaansplekken leren kennen, en nu laten we de plekken zien waar ze zich als LHBT+-ers veilig kunnen uiten”, vertelt Fabian. “Dat is belangrijk voor internationals en mensen die net verhuisd zijn naar Rotterdam.”

De dag daarna organiseren ze samen met StudentPride, een landelijk netwerk voor LHBT+-studenten, een conferentie met een banenmarkt en workshops. “Natuurlijk kun je altijd naar een gewone banenmarkt”, zegt Fabian. “Maar de bedrijven die op onze beurs staan, zijn bedrijven die openlijk LHBT+-ers steunen.”

Het volledige programma van Erasmus Pride is te vinden op hun Facebookpagina. “Op zaterdag lopen we mee met de Pride Walk”, vertelt Fabian. “Nogmaals, iedereen is welkom. Loop mee of zwaai naar ons!”