Quod Novum ontstond na de democratiseringsgolf die eind jaren zestig op de Nederlandse universiteiten plaatsvond, en is de voorloper van het huidige onafhankelijke online platform Erasmus Magazine, dat sinds 1997 studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit informeert over het reilen en zeilen binnen de academische wereld.

Hein Meijers was hoofdredacteur van 1971 tot 1986. “Wij waren een van de eersten die werkten met illustraties. Rob Figee maakte zo’n drie tot vijf tekeningen per editie. Hij en ik hadden een goede chemie; ik belde hem met de ideeën voor de artikelen en hij had aan een half woord genoeg. Illustraties zijn allereerst een trekker maar geven een verhaal ook een extra dimensie. Ik wilde dat Quod Novum vrolijkheid uitstraalde, luchtig was en niet zo zwaar op de hand als sommige collega’s in het land.”

‘We hielden met niks rekening’

Cor Klaasse, oud-hoofdredacteur Quod Novum

Bij Quod Novum werd totaal geen censuur gehanteerd, herinnert Cor Klaasse zich. Hij was eindredacteur en later hoofdredacteur (1986-1994) van de universiteitskrant. Of het nu ging om tekst of om illustraties; alles werd geplaatst. “Er is nooit een illustratie niet geplaatst, omdat men dit ‘niet vond kunnen’. We hielden met niks rekening.”

Ook Erasmus Magazine maakt nog steeds volop gebruik van illustraties om de journalistieke verhalen kracht bij te zetten. Voor mijzelf heeft een illustratie een heel eigen waarde. Meer nog dan een fotograaf kan een illustrator met beeld een rol spelen in het debat dat wij als EM willen entameren binnen de universiteit.

Ik deel de opvatting van mijn voorgangers dat illustraties een zekere lichtheid moeten hebben: humor als middel om kwesties aan de kaak te stellen. Verder ben ik er trots op dat EM niet alleen met een prijswinnende illustrator als Bas van der Schot samenwerkt, maar ook jonge Rotterdamse illustratoren een plek geeft. En dat we met nieuwe vormen van illustraties werken als ‘memes’.

Wieneke Gunneweg is sinds 2008 hoofdredacteur van Erasmus Magazine

Poot uitdraaien – Joop Verkamman

Lees meer

Alles kon in de spotprenten van Quod Novum

Snikkels, tepels en maatschappijkritiek van de tentoonstelling van oude cartoons uit de…