De door de Erasmus Universiteit georganiseerde fietslessen zijn volgeboekt, maar slechts zeven van de tien studenten komen uiteindelijk opdagen voor de les van 11 uur. Dat heeft misschien te maken met de dreigende donkere wolken die zich samenpakken boven de campus. Ondanks de teleurstellende opkomst zijn de studenten in een goede bui. Voor de fietsenwinkel in het Polakgebouw wachten ze gezellig kletsend op het begin van de les en wisselen ze hun fietservaringen uit.

cyclinglesson-divyang-iida-875×583
Divyang voelt zich al best prettig op de fiets Beeld door: Iida Riikinsaari

“De situatie voor fietsers is hier in Rotterdam heel anders dan thuis”, vindt Divyang, een nieuwe masterstudent. “In India is er gewoon geen respect voor fietsers.” Rodrigo, student Arts & Culture, knikt instemmend. “In Mexico zijn er bijna geen paden voor fietsers”, zegt hij. “Iedereen maakt gewoon gebruik van het openbaar vervoer om ergens naartoe te gaan.” Divyang voelt zich best prettig op de fiets, maar Rodrigo twijfelt over zijn eigen vaardigheden. Beide studenten doen vooral mee om de Nederlandse verkeersregels te leren.

cyclinglessons-rodrigo-iida-875×583
Rodrigo probeert zo goed mogelijk te trappen Beeld door: Iida Riikinsaari

Een instructeur van de Fietsersbond genaamd Beer verzorgt de lessen. Hij heeft zijn zoon Bo ingeschakeld om te helpen. De Fietsersbond organiseert veel van dit soort lessen. Beer geeft al jaren fietsles, maar dit is de eerste keer voor internationale studenten. “Om heel eerlijk te zijn, kunnen ze een stuk beter fietsen dan ik had verwacht”, zegt hij. “Maar ik was ook verrast door het grote verschil in niveau tussen de studenten. In de toekomst moeten we misschien lessen op verschillende niveaus gaan geven.”

cyclinglessons-boandbeer-iida-875×583
Instructeur Beer (voor), heeft zijn zoon Bo (achter) ingeschakeld om mee te helpen. Beeld door: Iida Riikinsaari

Na ongeveer twintig minuten zigzaggen tussen pylonen en leren hoe je je hand moet uitsteken bij het afslaan, neemt Beer de groep mee de openbare weg op. Ming Yang, een uitwisselingsstudent uit Shanghai, blijft achter om nog wat te oefenen. Het is haar eerste keer op een fiets. Gevraagd hoe het gaat, barst ze in lachen uit. “Het is best moeilijk”, geeft ze toe. Geconcentreerd staat ze op de pedalen, terwijl ze haar evenwicht probeert te bewaren. Begeleider Bo loopt geduldig met haar mee.

cyclinglessons-boandminyang-iida-875×583
Dit is Min Yang (uit Shanghai) haar eerste keer op de fiets. Beeld door: Iida Riikinsaari

Aan het einde van de les keert de groep terug op de campus en geeft Beer zijn laatste advies: koop het goede type slot. “Een kettingslot is het lastigst om door te knippen”, zegt hij voordat de studenten naar huis gaan, nu voorbereid om zich in het Rotterdamse verkeer te storten.

cyclinglesson-iida-875×583
Beer legt uit hoe het Rotterdamse verkeer in elkaar zit. Beeld door: Iida Riikinsaari