Van de hooguit twintig aanwezige studenten waren de deelnemers met een armbandje voor minderjarigen – die dus sowieso niet mogen drinken – op de vingers van één hand te tellen. De rest gaf aan simpelweg geen zin te hebben in drank. De cantus is voor sommige mensen dan ook niet de juiste plek. “Ik heb gewoon geen zin in veel mensen, luidruchtig zingen, en bier”, vertelde een timide uitziende studente Management of International Social Challenges terwijl ze op een vriendin wachtte. “Als je dan als alternatief gratis naar de film kan, dan doe ik dat veel liever.”

Niet sociaal incapabel

Hoewel de aanwezige studenten het alternatieve programma waardeerden, heerste er nog altijd het gevoel dat de Eurekaweek grotendeels om drinken draait. Van een groepje Rechtenstudenten legde iemand uit: “Ik snap wel dat ze proberen de Eurekaweek breder te maken, maar het gaat nog steeds vooral om veel zuipen. Zo hadden we bijvoorbeeld lunch bij een studentenvereniging vandaag. Wanneer je niet drinkt, voel je je daar niet echt op je gemak.”

Een groepje van vijf studenten op rij 7 beaamden dat medestudenten hun raar aankijken wanneer ze niet drinken. Sommigen van hen drinken normaalgesproken wel, maar geen bier. “Waarom zou alles altijd om alcohol moeten draaien”, zei een van hen. “In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn wij zeker niet sociaal incapabel. We hebben gewoon liever plezier op een andere manier, waarbij we alcohol overbodig vinden.”

Barrière

Hoewel er al langer een alternatieve programma aangeboden wordt en ook een twintigtal mensen aantrekt, is het nog niet heel inclusief. “Er is toch een soort barrière om naar een alternatief programma te gaan. Wanneer je aan de Eurekaweek meedoet, wordt het soms als zwak gezien om niet met de rest mee uit te gaan”, vertelde een introverte, roodharige Psychologiestudent. “Ook heb ik het gevoel dat veel mensen die niet drinken, helemaal niet aan de Eurekaweek mee doen.”

Want hoewel het huidige Eurekaweekbestuur inclusiviteit als mantra heeft, weten eigenlijk maar weinig studenten dat het alternatieve programma er is. Maar de mensen die bij de Movie Night aanwezig waren, zijn in ieder geval heel blij dat het alternatieve programma er is. Drie vrolijke meiden die een uur te vroeg aanwezig waren, zijn als Fast & Furious-fans ook blij. “We mochten ten slotte gratis naar de film, wie wil dat nou niet?”

nsr terras eurekaweek 2019 maandag foto Amber Leijen (4)

Lees ook

Bidden voor de zon op het terras van de NSR

De regen verdween en langzaam kwamen de eerste zonnestralen van deze Eurekaweek…

Lees één reactie