Het Kralingse Bos is een klein bos ten noordoosten van Rotterdam. Dit is een plek waar je kunt ontspannen, hardlopen, fietsen of koffie drinken aan de Kralingse Plas, een waterplas in het midden van het bos. Maria Świstuń, een 19 jarige student uit Polen, vertelt over wat ze in Rotterdam heeft meegemaakt sinds ze uit Polen is vertrokken. Het is een zonnige dag en we zitten in een gezellig café met prachtig uitzicht op de vele boten op de plas en de molens aan de oever. We hebben een lang gesprek over verschillende onderwerpen, zoals haar studie, de Nederlandse cultuur en de charme van Rotterdam.

Hoe ben je op Erasmus Universiteit terecht gekomen, Maria?

“Het was eigenlijk een spontane beslissing. Ik heb een paar maanden nagedacht over waar ik naartoe wilde. Ik heb alles bekeken en veel opties overwogen, maar toen ik EUR vond, wist ik gewoon dat dit precies was wat ik zocht. Ik ben op mijn gevoel afgegaan en heb alles op Rotterdam ingezet. Ik heb me nergens anders ingeschreven en ik ben heel blij met mijn keuze.

Goed om te horen! Je zei dat je op je gevoel afging, maar er moet vast nog iets anders zijn geweest dat je aantrok? Wat was dat?

“Ja, het probleemgestuurd onderwijs (pgo) sprak me aan. Ik hou van alternatieve en creatieve manieren van studeren. Het onderwijs is heel goed, ook al voel ik me soms een beetje overdonderd.”

Je vertelde dat je uit een klein dorp in Polen, Krapkowice, komt. Inburgeren in een nieuwe maatschappij en cultuur zijn vast niet minder zwaar dan de academische uitdagingen. Hoe heb je je aan de levensstijl van Rotterdam aangepast?

“Mijn familie maakte zich veel zorgen over de stereotypen die hier over Poolse mensen bestaan, maar ik heb geen vervelende ervaringen gehad. De mensen zijn hier heel vriendelijk. De meeste van mijn vrienden zijn internationale studenten, maar we hebben ook veel contact met Nederlanders. Communicatie is geen probleem, want iedereen spreekt Engels. Ik moet wel zeggen dat het niet makkelijk is om Nederlandse vrienden te maken. Mensen van dezelfde nationaliteit hebben toch de neiging elkaar op te zoeken. Dat valt wel op. Alle nationaliteiten hebben hun eigen sociale kring op de campus. Ik ben helaas de enige Poolse student binnen mijn opleiding. Het voordeel daarvan is wel dat ik meer te weten kom over andere culturen.”

Rotterdam is heel internationaal. Het is niet moeilijk om iemand te vinden die dezelfde achtergrond of interesses heeft als jij, bijvoorbeeld via social media.

“Precies. Ik heb een Facebookgroep gevonden waar ik veel aan heb gehad. Toen ik hier pas was, dacht ik dat er geen grote culturele verschillen waren, maar later ontdekte ik dat die er wel degelijk zijn.”

Kun je een voorbeeld geven? Ik ben benieuwd naar je persoonlijke ervaringen.

“Ik kan je een heel subtiel verschil geven. Als ik fiets, zijn automobilisten bereid om te wachten totdat ik voorbij ben. Dat is heel raar en ik vertrouw het nooit. In mijn land zou niemand dat doen. Maar het is fantastisch! En ik weet dat dit misschien vreemd klinkt, maar geen enkele Pool kan wennen aan het Nederlandse brood. De textuur is zo anders! Ik heb nog nooit zoiets geproefd.”

Hoe zit het met de culturele verschillen? Hoe zie je Nederlandse tradities?

“Het idee van een familiedag op zondag vind ik mooi. Mensen geven zo veel om hun familie dat ze speciaal daarvoor tijd vrijmaken. Fascinerend en bewonderenswaardig.”

Wat vind je verder van de stad? Heb je een favoriete plek?

“Ik vind het leuk om de stad te verkennen en nieuwe plekken te ontdekken. Er is een fantastische tuin vlak bij de universiteit. Arboretum Rotterdam heet die, en die is prachtig. Je kunt er ontspannen, cake eten, genieten van de sfeer en uitrusten.

“Ik hou er ook van om door de achterstraten te lopen. Nederlanders steken zo veel moeite in het mooi maken van hun omgeving. Elke foto die je in Rotterdam neemt, ziet eruit als een ansichtkaart. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in kunst, maar hierdoor ben ik ook met fotografie begonnen. Ik ben architectuur gaan bestuderen. Rotterdam is een geweldige plek om te zijn als je architectuur interessant vindt. Ik was op slag verliefd toen ik hier aankwam. Ik denk dat Rotterdammers veel nieuwe dingen hebben uitgeprobeerd. Overal in de stad zijn intrigerende gebouwen en beelden te vinden. In mijn land zijn de steden na de oorlog precies herbouwd zoals ze er vroeger uitzagen. Rotterdam is zo herbouwd dat er een nieuwe geschiedenis is ontstaan. Fascinerend! Het inspireert me om naar de toekomst te kijken. Ik ben zo blij dat ik hier ben en de kans krijg mijn dromen waar te maken. Mijn ouders hadden deze kans niet en ik voel me bevoorrecht dat ik dit kan doen.”

Anabel-Arndt-zomerserie-internationals-Pietro-Vigilanza

Lees meer

‘In Nederland wonen verveelt nooit’

Hoe passen internationale studenten zich aan de Nederlandse cultuur aan en hoe maken ze…