Dit zijn studenten van de studentenvereniging R.S.V. Sanctus Laurentius en Stichting Voormekaar, een stichting van Laurentius die als doel heeft minderbedeelden in Rotterdam te helpen. “Dit is niet het eerste diner dat we organiseren, maar wel de eerste keer bij CVD De Hille”, vertelt Lisa Nÿe, bestuurslid van Laurentius en student Business Administration. Het diner voor de dak- en thuislozen is slechts een van de vele activiteiten die de studenten organiseren. “We zamelen ook geld en kleding in”, zegt student Leontine Cobben, lid van de organisatiecommissie. “We richten ons niet alleen op dak- en thuislozen, maar ook op andere kwetsbare groepen, zoals kinderen en ouderen.” De Stichting Voormekaar verwacht in de toekomst nog meer activiteiten op te zetten. “Later dit jaar willen we op één avond een diner hier en een diner in Kralingen organiseren”, vervolgt Sabine Splinter, ook bestuurslid van Laurentius.

Deze keer wordt het diner gehouden bij CVD (Centrum Voor Dienstverlening) De Hille, een opvanghuis voor daklozen. Ze werken samen met de gemeente Rotterdam en bieden 48 bedden voor dak- en thuislozen. Volgens een van de medewerkers, Marianne, wil het opvanghuis de cliënten ook helpen om hun leven op orde te krijgen. “De eerste stappen zijn eenvoudig: een douche, eten en een plek om te slapen. Als een cliënt daarna vaker hier slaapt, kan hij of zij een afspraak maken met een begeleider die kan helpen met geld, een verzekering en andere basisbenodigdheden. Het uiteindelijke doel is dat mensen weer zelfstandig wonen.”

homelessdinner-laurentius-iida
Proeven voor het opdienen Beeld door: Iida Riikinsaari

Nadenken over het leven

Het diner gaat bijna beginnen en de sfeer in de keuken wordt hectischer. Met behulp van de kok van CVD snijden de studenten kip in stukken, koken ze groenten en bakken baguettes in de oven. De keuken raakt gevuld met enthousiast gepraat en heerlijke geuren uit de grote pannen op het fornuis. De gasten gaan aan tafel, waarna het eten wordt geserveerd. De studenten brengen volle kommen soep en borden met spaghetti rond en voeren gesprekken met de daklozen.

homelessdinner-Sabine-laurentius-iida
Sabine snijdt kip Beeld door: Iida Riikinsaari

“Ik zette eten op tafel en de eters vroegen mijn naam en stelden daarna zichzelf voor”, vertelt Marieke, een IBCoM-student die deze avond als vrijwilliger meehelpt. “Iedereen is zo aardig.” Door de gesprekken denken de studenten meer na over het leven. Terug in de keuken vertelt Sabine: “Ik sprak met een man die sinds zijn scheiding dakloos is. Verbazingwekkend hoe weinig er mis hoeft te gaan om je huis kwijt te raken.”

De gasten zijn ook te spreken over het eten. “Dit was heel lekker! Dankjewel, meiden”, lacht een vrouw terwijl ze haar lege bord aanreikt.

Na het hoofdgerecht komt het dessert. Hoewel het al de hele dag regent, blijkt ijs een goede keus en velen namen nog een portie. Na aanmoediging van een medewerker trakteren de gasten de studenten op applaus en nodigen een paar cliënten de studenten uit voor een groepsfoto. Daarna stroomt de zitkamer leeg, worden de tafels schoongemaakt en de laatste lege kommen in de vaatwasser gezet. In de keuken kijken een paar studenten enigszins vermoeid, maar blij, terug op de avond. “Ik voel me geweldig”, zegt Lisa. “We hebben iets goeds gedaan.”

Lees één reactie