De wetswijziging is een belangrijke erkenning voor de bachelor Klinische Technologie en de master Technical Medicine, gezamenlijke opleidingen van de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit. Afgestudeerden die werken als klinisch technoloog krijgen daardoor een wettelijk beschermde opleidingstitel en kunnen zich registreren in het BIG-register.

Klinisch technologen mogen door de wetswijziging zelfstandig een aantal medische handelingen uitvoeren. Het gaat om katheterisaties, injecties, puncties, heelkundige handelingen en handelingen met radioactiviteit of ioniserende straling.

Proef

Sinds 2014 mochten technisch geneeskundigen bij wijze van proef al zelfstandig handelingen uitvoeren. Uit dat experiment door onderzoekers van het Maastricht UMC+ blijkt dat de zelfstandige bevoegdheid bijdraagt aan efficiëntere zorg. Patiënten waren ook tevreden over de zorg door klinisch technologen. De Eerste Kamer stemde vorige maand in met de wetswijziging, waarmee de klinisch technologen definitief in de Wet BIG worden opgenomen.

De Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde spreekt van een ‘belangrijke mijlpaal en een erkenning van de noodzaak voor technisch geneeskundigen in het behandelteam in de zorg’.