Bij het Erasmus MC zijn er drie winnaars van de beurs van 800.000 euro. Zhenyu Gao gaat uitzoeken hoe de kleine hersenen een optimale strategie bepalen voor lichaamsbewegingen. Het onderzoek van Klazina Kooiman richt zich op het verminderen van bijwerkingen van medicijnen door het toevoegen van gasbelletjes. Qiuwei Pan gaat tussen bestaande geneesmiddelen op zoek naar nieuwe behandelingen voor Hepatitis E.

Bij ESE mogen twee wetenschappers vijf jaar aan de slag. Andreas Alfons mag onderzoek gaan doen naar statistische methodes om online rating-gegevens beter op waarde te schatten. Jan Stoop verdiept de kennis over armoede door huishoudens enveloppen met geld te sturen. Amanda Brandellero (ESHCC) kan aan de slag met haar onderzoek naar de rol van ambachtelijkheid en vakmanschap voor de toekomst van steden.

85 Vidi's

Wiebelende zwarte gaten, gepersonaliseerde nanodeeltjes, veerkracht in klimaatbeleid en meer: 85 ervaren onderzoekers kregen een Vidi-beurs van 800 duizend euro toegekend. De Universiteit Utrecht sleepte de meeste in de wacht.

Een Vidi is bedoeld voor ervaren wetenschappers die na hun promotie al een aantal jaren onderzoek hebben gedaan. Met het geld kunnen zij de komende vijf jaar aan de slag.

Aanvraagdruk

Wetenschapsfinancier NWO kijkt bij de selectie naar de kwaliteit van de wetenschapper, de originaliteit van het onderzoeksvoorstel, de verwachte wetenschappelijke impact en de mogelijkheid voor toepassing van de kennis. De subsidie maakt deel uit van de zogeheten Vernieuwingsimpuls van Veni-, Vidi- en Vici-beurzen voor respectievelijk beginnende, ervaren en zeer ervaren onderzoekers.

Dit jaar deden 443 wetenschappers een gooi naar de Vidi-subsidie, een kwart minder dan vorig jaar. Oorzaak van deze daling is de invoering van de ‘inbeddingsgarantie’: onderzoekers kunnen alleen nog een Vidi-beurs aanvragen als ze een verklaring van een onderzoeksinstelling op zak hebben waarin staat dat ze een tenure track of een vaste aanstelling krijgen als ze de beurs binnenhalen. Het honoreringspercentage is door de afgenomen aanvraagdruk gestegen van 15 naar 19 procent.

Op de voet

Van de 443 aanvragers was 245 man en 198 vrouw. Uiteindelijk hebben 50 mannen (20 procent) en 35 vrouwen (18 procent) de beurs gekregen. Deze verhouding is vergelijkbaar met voorgaande jaren. In de exacte en natuurwetenschappen werden de meeste aanvragen gehonoreerd (28 procent). In de sociale en geesteswetenschappen heeft iets meer dan één op de tien indieners een Vidi-beurs bemachtigd (13 procent), in de technische wetenschappen bijna één op de vijf (18 procent).

De Universiteit Utrecht springt eruit met 10 beurzen. Ook de Radboud Universiteit (8), de Universiteit van Amsterdam en de TU Delft (beide 7) deden het deze ronde naar verhouding goed. Van de academische ziekenhuizen haalde het Amsterdam UMC de meeste subsidies binnen (5), op de voet gevolgd door het Leids UMC met 4 beurzen.

Bibliotheek

Lees meer

Kwart minder Vidi-aanvragen sinds nieuwe eisen NWO

Er zijn bijna een kwart minder subsidieaanvragen dan vorig jaar, waarschijnlijk door de…