De datingscene is met de komst van casual seks immers compleet veranderd. Hook-ups, friends with benefits, fuckbuddies, onenightstands, bootycalls, je ziet ze overal terug. Tinder krijgt soms ‘de schuld’, want het staat bekend als een seksapp – en dat is problematisch én heel gevaarlijk, vindt Timmermans. Het schept onterechte verwachtingen, meent de communicatiewetenschapper.

Voeg Liefde in Tijden van Tinder, een EM-podcast in vijf delen over online dating, toe aan je favoriete podcast-app. De podcast is eenvoudig terug te vinden via de zoekmachine van iTunes, Spotify of andere podcast-apps, of gebruik de links bij de player hierboven.

“Toch is het niet de eerste keer dat we met een boze vinger naar de technologie wijzen wanneer ons seksueel gedrag verandert”, stelt Timmermans. Een eeuw geleden waren auto’s en bioscoopzalen plekken waar dochters zwanger werden, vreesden bezorgde ouders van jonge vrouwen. Die technologische snufjes maakten daten mogelijk, want er kon afgesproken worden buiten het toeziend oog van familie. Als bedankje voor het filmkaartje of het drankje kreeg de man mogelijk een kus. “Ook toen aanschouwden oudere volwassenen en onderzoekers dit intieme gedrag dat vandaag de dag als normaal beschouwd wordt, nogal argwanend.”

Casual seks was in de jaren zestig eigenlijk net zo’n vernieuwend fenomeen als de auto of de bioscoop. Door de komst van de anticonceptie werd de kans op ongewenste zwangerschap steeds kleiner. Perspectieven over seks veranderden compleet in de westerse wereld. “Plots stond liefde in plaats van het huwelijk centraal binnen romantische relaties.”

Datingapps zijn een relatief nieuwe ontwikkeling in het daten. Om meer te weten te komen over deze veranderingen presenteren EM en Elisabeth Timmermans het volgende stappenplan in de vorm van een podcast. Stap per aflevering in bij de fase waarin jij mogelijk hulp, steun, of wat stof tot denken kan gebruiken – of luister natuurlijk lekker alles mee. Waar gebruiken mensen Tinder voor (nee, niet per se voor seks), waarom is het zó populair en is Tinder de beste manier om vandaag de dag een date te scoren? Je hoort het in de eerste aflevering.