rape-free-campus-petition

Lees meer

EUR-studente start petitie om aanrander te schorsen

IBCoM-studente Cece Dao wil dat de universiteit haar aanrander schorst. De medestudent…

Afgelopen maand begon Dao een petitie die bijna 2400 keer werd ondertekend. In de petitie riep de 21-jarige studente uit Vietnam de universiteit op om haar aanrander te schorsen. Twee jaar geleden zou de man haar hebben aangerand terwijl ze sliep. Het bestuur van de IBCoM-opleiding beloofde haar dat ze niet meer met hem in de klas hoefde te zitten, maar nadat Dao aan het begin van dit jaar na een uitwisseling terugkeerde uit Zuid-Korea, moesten ze nog wel samen verplichte hoorcolleges bijwonen.

Nu is een tijdelijke oplossing gevonden. “Het is een kleine stap, maar we hebben wel iets bereikt”, zegt Dao. “Ik was vorige week na het college zo blij dat ik hem niet meer hoef te zien, dat ik moest huilen.”

Vage procedures

De studente hoopt echter dat er verdere maatregelen worden genomen. “De procedures zijn zo vaag en ik vind niet dat de universiteit dit goed heeft aangepakt. Ik wist niet dat ik een officiële klacht kon indienen, bijvoorbeeld. Daar kwam ik pas na de petitie achter. Er werd me verteld dat ik op de website van de universiteit had moeten kijken om te weten te komen wat ik moest doen. Ik had echter verwacht dat ik alle informatie van de studentadviseur zou krijgen toen ik om hulp kwam vragen.”

Dao’s vriendin Lena Weiberlenn maakte een aantal jaar geleden iets vergelijkbaars mee. Tijdens haar uitwisseling in San Diego vorig jaar, ervoer ze hoe belangrijk het is dat een universiteit hulp biedt. “Tijdens het verplichte hoorcollege in de introductieweek werd stap voor stap uitgelegd wat de procedures waren. Alle studenten wisten vanaf het begin hoe de procedures in elkaar zaten en met wie ze contact konden opnemen. Daardoor was het voor mij makkelijker om hulp te vragen toen ik hulp nodig had. Erasmus Universiteit kan daar nog veel aan verbeteren. Als je slachtoffer wordt van seksueel geweld, ben je echt niet in staat om zonder hulp de regels op een website te lezen of je in allerlei bureaucratische bochten te wringen. Dat zorgt voor veel te veel stress, vooral als de procedures ingewikkeld en ontoereikend zijn.”

De twee hopen dat de universiteit naar aanleiding van de petitie de procedures onder de loep zal nemen. Dao: “Het onderwijs op deze universiteit is geweldig, maar de procedures die de veiligheid van studenten moeten beschermen, kunnen veel worden verbeterd. Het is nu niet duidelijk wat je kunt doen als zoiets je overkomt.”

Lees 2 reacties