Lokaal vakbondsoverleg EUROPA organiseert dinsdag om 12.00 uur een lunchbijeenkomst over werkdruk in de hal van het Sandersgebouw. Rechtssocioloog Roel Pieterman, voorzitter van het EUROPA: “Werkdruk is natuurlijk nauw verwant aan de eisen van WOinActie. Meer geld of minder taken, zoals we met WOinActie bepleiten, is ongetwijfeld een oplossing voor een deel van het werkdrukprobleem.”

Er gebeurt al van alles om werkdruk op de Erasmus Universiteit aan te pakken, zegt Pieterman, die behalve bij EUROPA ook voorzitter van de landelijke Vakbond voor de Wetenschap (VAWO) is. “Er is een goed uitgewerkt plan van aanpak van het College van Bestuur, maar nog niet iedereen weet daarvan of merkt er iets van.” Tijdens de lunchbijeenkomst hoopt hij vooral op een gesprek tussen EUR-medewerkers over werkdruk. “Ik zou graag willen weten wat zij als de problemen en oplossingen zien en wat ze daar zelf aan zouden kunnen doen, want werkdruk is een probleem van de hele organisatie. Dat kun je niet alleen anderen laten oplossen.”

Debat met de minister

WOinActie-Fiore-Geelhoed-geeft-college-Tim-Ficheroux

Lees meer

Ook Rotterdamse wetenschappers geven openluchtcolleges voor #WOinActie

Rotterdamse wetenschappers vragen aandacht voor werkdruk en protesteren tegen…

Alessandra Arcuri, hoogleraar Inclusief mondiaal recht en governancet, was in september de drijvende kracht achter de actieweek van WOinActie op campus Woudestein. Eind september gaven docenten college in de open lucht om aandacht te vragen voor werkdruk en bezuinigingen in het hoger onderwijs. Hoewel deze week opnieuw is uitgeroepen tot actieweek, verwacht ze niet dat er deze week veel zal gebeuren op de campus.

“We richten ons meer op de staking van vrijdag en een debat met de minister”, zegt Arcuri. Op donderdag 14 maart debatteren drie wetenschappers met minister Ingrid van Engelshoven over geldstromen, werkdruk en competitie. Arcuri is zelf van plan om haar colleges in de buitenlucht te geven en vrijdag, net als Roel Pieterman, te demonstreren in Den Haag. “Samen met mijn kinderen, want het is ook POinActie.”

‘De publieke opinie verschuift’

De eisen van WOinActie zijn nog hetzelfde als bij de eerdere acties: de eisen van afgelopen jaar, extra investeringen en het schrappen van een bezuinigingsmaatregel, zijn niet ingewilligd. Toch denkt Arcuri dat er iets veranderd is: “Het onderliggende probleem is dat publiek onderwijs en onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek niet genoeg gewaardeerd wordt, terwijl het zo belangrijk is voor hedendaagse democratieën. Het is geen toeval dat wetenschappers (en journalisten) doelwit zijn voor autoritaire regimes, kijk maar naar wat er gebeurt in Turkije en Hongarije. Het is goed om te zien dat er meer discussie over het belang van onderzoek en onderwijs is sinds het begin van WOinActie. De publieke opinie verschuift, er ontstaat een maatschappelijke beweging. Laten we hoopvol en strijdvaardig blijven: WOinActie zal uiteindelijk leiden tot meer investeringen in onderwijs als we allemaal meedoen.”

Studenten en medewerkers krijgen de vrijheid om vrijdag 15 maart mee te doen aan de onderwijsdemonstratie in Den Haag. “Docenten die hun college niet door willen laten gaan, moeten dat wel laten weten aan hun studenten”, zegt een woordvoerder van de universiteit. Ook ondersteunend personeel krijgt de vrijheid om te staken. Geplande tentamens gaan gewoon door.