Toen Smitshoek nog studeerde, was De Smitse een slecht verlicht café met mosterdgele muren en een hardhouten vloer, dat stonk naar oud bier. Sindsdien is het café verhuisd van Mandeville naar het Hattagebouw en is het oude honk ingeruild voor een moderne versie van het klassieke bruine café. En nu serveert het café zijn eigen Smitse Tripel, gebrouwen door Smitshoek en Krommenhoek.

“Normaal ga je naar De Smitse om een ​​biertje te drinken, dus het was heel grappig om eens aan de andere kant te staan ​​en juist bier te bezorgen”, zegt Smitshoek, die doordeweeks bij een advocatenkantoor werkt. “Toen ze ons voor het eerst vroegen om een ​​biertje te maken, deden we het nog als hobby, met ingrediënten experimenterend in een pan van 60 liter. We wilden graag iets voor ze maken, maar als rechtenstudent wist ik dat we eerst een bedrijf moesten registreren, vergunningen krijgen en een heleboel andere dingen moesten regelen voordat we ze bier konden verkopen.”

Tureluur

bierbrouwert2
De zelfgemaakte 60-liter brouwinstallatie van het duo. Beeld door: Frank Smitshoek

Na het noodzakelijke papierwerk sloten de twee een samenwerkingsovereenkomst af met een brouwerij in BlueCity, de broedplaats voor duurzame startups in het voormalige zwembad Tropicana. Wat begon als een hobby, werd snel iets groters, en opeens zat het duo aan een tafel en vroegen ze zich af hoe ze hun nieuwe brouwerij konden noemen. Uiteindelijk bedachten ze de naam Brouwerij Tureluur.

“De tureluur is een vogel”, vertelt Krommenhoek, die in Utrecht studeerde en werkt als fysiotherapeut. “We vonden dat het een grappige naam, want als je veel biertjes gaat drinken, word je er tureluurs van.”

“De Smitse wilde een tripel met een smaak die gemakkelijk te herkennen is”, legt Krommenhoek uit. “Ze wilden vooral dat het rozemarijn bevatte, een kruid dat je meestal niet in bier stopt omdat het van nature een nogal zware smaak heeft. De rozemarijn, samen met de jeneverbessen en sinaasappel die we erin doen, maakt het bier uniek. Het smaakt niet als iets dat je eerder hebt gedronken.”

“Sommige mensen zullen het lekker vinden en anderen niet, maar zo is het nou eenmaal als je speciaalbier maakt,” voegt Smitshoek eraan toe. ” Ons doel is om een ​​bier te maken dat een specifieke doelgroep aanspreekt, dus als iemand zegt ‘dit is niet mijn smaak’, is dat prima. In sommige opzichten is dat eigenlijk een compliment, omdat het laat zien dat we iets unieks hebben gemaakt.”

Vinden studenten het lekker?

Smitshoek en Krommenhoek weten hun brouwsel goed te verkopen, maar of het op de menukaart belandt, bepalen uiteindelijk de gasten van het café. Daarom toog EM naar De Smitse om een ​​paar gelukkige studenten een rondje te geven. Dit is wat zij vinden van de nieuwe Smitse ‘Campagnon’ Tripel.

Yannis Muller (Business Information Management)

in-de-smitse-speciaalbier-tureluurs-3
“Ik denk dat ik nog meer van De Smitse houd, nu het café zijn eigen bier heeft.” Beeld door: Aysha Gasanova

“De smaak is rijk. Het vult mijn mond en blijft zich ontwikkelen. Het is zeker een sterk biertje, zelfs nu proef ik de smaak nog in mijn mond. Ik vind het echt lekker en ik denk dat ik nog meer van De Smitse houd, nu het café zijn eigen bier heeft. Ik vind het een gamechanger.”

Maya Cordahi (Finance and Investment)

in-de-smitse-speciaalbier-tureluurs-1
“Het smaakt een beetje naar snoep.” Beeld door: Aysha Gasanova

“Het is tegelijkertijd bitter en zoet. Eigenlijk smaakt het een beetje als snoep. Nee, bitter is toch niet het juiste woord. Ik denk eerder dat het zuur smaakt. Ik vind het lekker, maar dit is zeker een smaak waar je aan moet wennen. Zou ik het opnieuw bestellen? Ja, zeker weten.”

Tobias Sinding (Communication and Media)

in-de-smitse-speciaalbier-tureluurs-2
Een flinke teug voor Tobias. Beeld door: Aysha Gasanova

“Ik denk dat ze iets te ambitieus waren, maar ze komen een ​​beetje tekort. En dat is wat er gebeurt als je hoog mikt. Voor mij is het bier te zuur en fruitig, en de geur is raar. Zet daar een ​​Tripel Karmeliet tegenover – die is zoet, lekker, het verleid je om meer te drinken. Ik krijg dat gevoel nu niet echt van dit bier, maar misschien als ik er nog een paar drink wel.”

In de Smitse opent in Hatta 2016 foto Joshua Kruter (4)

Lees meer

Geen bierhol meer, maar nog wel het oude ‘Smitse-gevoel’

Campuskroeg In De Smitse ging deze week stilletjes open op haar nieuwe plek.