“Van tevoren hadden we niet  verwacht dat er zoveel studenten zouden deelnemen, omdat je om de een of andere reden een soort negatief stempel krijgt opgeplakt als je vindt dat we echt minder plastic moeten gebruiken”, vertelt Max Dörr, student Management of International Social Challenges. “We zijn echt heel blij dat zoveel mensen hebben meegedaan. Sommige deelnemers gingen nog een stap verder dan we zelf hadden kunnen bedenken en zijn hun eigen doe-het-zelf-plasticvrije producten gaan maken. Ik heb dan ook een aantal leuke nieuwe tips gekregen.”

kick off zero waste challenge

Read more

Deze studenten produceren een week lang geen afval

Een studentenleven zonder afval — is dat mogelijk? Post Plastic Generation probeert…

Max heeft de afgelopen maanden al vrijwel volledig zonder plastic geleefd, maar voor de meeste studenten was de Zero Waste Challenge hun eerste poging om plastic vaarwel te zeggen en alternatieven te zoeken. Voordat de uitdaging vorige week van start ging, heeft EM drie van deze studenten geïnterviewd om te horen wat ze van de week verwachtten. Dit is wat ze zeiden na een week proberen zonder plastic te leven.

Sara Parnell (derdejaars Psychologie)

Sara Parnell (derdejaars psychologiestudent)
Sara Parnell (derdejaars psychologiestudent) Beeld door: Aysha Gasanova

“Ik heb vooral gemerkt welke dingen die ik momenteel gebruik plastic bevatten, zoals scheermesjes, en welke alternatieven ik moet kopen om plastic te vermijden. Voor dingen als bodylotion hoef ik geen alternatieven te zoeken, omdat ik in plaats daarvan al olijfolie gebruik. Wanneer ik mensen vroeg me geen dingen met plastic te geven, bijvoorbeeld op de markt, begonnen ze soms wel met hun ogen te rollen. Het is ook een beetje gênant als mensen flyers uitdelen en je de flyer gewoon weer teruggeeft nadat je hem hebt bekeken. Als je plasticvrij wilt leven, moet je alles goed vooruit plannen en organiseren, om te voorkomen dat je toch in plastic verpakte spullen koopt. Maar uiteindelijk is het me gelukt om deze week hooguit een handvol plastic te produceren.”

Gunnar Heller (Masterstudent Global Business and Sustainability

Gunnar Heller (masterstudent Global Business and Sustainability)
Gunnar Heller (masterstudent Global Business and Sustainability) Beeld door: Aysha Gasanova

“De week verliep min of meer zoals ik had verwacht. Ik moet wel zeggen dat het echt een eyeopener was om te merken hoeveel producten in plastic zijn verpakt en dat je echt je uiterste best moet doen om alternatieven te vinden. Het moeilijkst zijn toiletartikelen zoals tandpasta en deodorant, omdat je die gewoon nodig hebt en je ze anders zelf moet maken. Ik denk dat ik deze week ongeveer twee zakken plastic afval heb geproduceerd. Ik denk dat het niet zo moeilijk is om deze gewoonten in te passen in mijn levensstijl. Als iedereen gewoon ten minste vijftig procent minder plastic zou gebruiken, zou de wereld er een stuk beter uitzien. Hier spreekt de econoom in mij.”

Luisa Osburg (eerstejaars Psychologie)

Luisa Osburg (eerstejaars psychologiestudent)
Luisa Osburg (eerstejaars psychologiestudent) Beeld door: Aysha Gasanova

“Eerlijk gezegd heb ik niet meer dan een handvol plastic geproduceerd, en dat had zelfs nog minder kunnen zijn. Ik heb gemerkt dat ik het nog het moeilijkst vond om me er gewoon op in te stellen en me niet door gemakzucht te laten leiden. Als ik gestrest ben, denk ik alleen nog maar aan mijn eigen beslommeringen. Ik heb vooral geleerd dat het niet erg is als je af en toe in de fout gaat en even niet duurzaam bent. Ik denk dat het belangrijker is om altijd weer opnieuw te beginnen, en jezelf en anderen eraan te herinneren dat we echt een verschil kunnen maken als we ons iets meer bewust zijn van onze gemakzucht. Dus dit is mijn advies: leef wat bewuster en vraag jezelf af of je de dingen die je op het punt staat te kopen wel echt nodig hebt. Amen.”

Ivar-doet-boodschappen-zonder-plastic-zero-waste-challenge

Read more

Video: Hoe doe je boodschappen zonder plastic te kopen?

Studentverslaggever Ivar leeft een week zonder afval. Stap 1: boodschappen doen zonder…