Sjerps begon per 1 november als strategisch adviseur van het College van Bestuur, een nieuwe, voor haar gecreëerde functie. Daarvoor was ze gemeentesecretaris bij de gemeente Rotterdam. Het CvB wil vooral gebruikmaken van haar kennis, expertise en netwerk in binnen- en buitenland, meldde de universiteit bij haar aanstelling.

Meteen na de bekendmaking van haar aanstelling meldde het AD dat Sjerps nog op de loonlijst van de gemeente stond, maar dat onduidelijk was wie haar salaris betaalde: de gemeente of de universiteit. Afgelopen donderdag gaf wethouder Adriaan Visser tijdens een besloten gemeenteraadsvergadering toe dat de gemeente het salaris van Sjerps inderdaad voor een (onbekend) deel betaalt. Sjerps is gedetacheerd aan de Erasmus Universiteit, maar nog in dienst van de gemeente.

Topinkomen

Over de hoogte van het salaris van Sjerps is weinig bekend; wel zou ze minder verdienen dan de Wet Normering Topinkomens (178.000 euro per jaar). De man die haar voorging als gemeentesecretaris verdiende wel meer dan die norm.

Volgens anonieme bronnen van het AD vertrok Sjerps na minder dan een jaar weer als gemeentesecretaris vanwege een arbeidsconflict. Haar ‘directe en bemoeizuchtige stijl’ viel slecht, onder anderen bij burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Onderste steen

Een soortgelijke constructie leidde eerder tot ophef in de gemeenteraad. In 2014 werd loco-gemeentesecretaris Seppe Raaphorst gedetacheerd aan de gemeente Den Haag. Ook toen bleef de gemeente Rotterdam het salaris doorbetalen.

Leefbaar Rotterdam eist nu dat de ‘onderste steen boven komt’ over de regeling met Sjerps. “Als de gemeente haar salaris doorbetaalt, is dat een heel kwalijke zaak”, zegt fractievoorzitter Joost Eerdmans.

De universiteit wilde niet inhoudelijk reageren. “De afspraken die gemaakt zijn tussen de gemeente, Sjerps en de universiteit blijven tussen hen. Ze is nu aan de slag als strategisch adviseur en zij en het College van Bestuur hebben geen behoefte om verder op dit verhaal in te gaan”, aldus een woordvoerder.