Beste Gido,

Wat ontzettend jammer dat NSR geen regenboogvlag wil hijsen. Een gemiste kans en pijnlijk signaal richting de LHBT+ gemeenschap.

Het is natuurlijk onzin dat de regenboogvlag staat voor een vrije seksuele moraal. De vlag staat voor de LHBT+ gemeenschap en wordt gebruikt om te laten zien dat LHBT+ welkom zijn. Eigenlijk net zoals het ichtus symbool, het visje achterop auto’s. Dat symbool staat ook niet voor specifiek gedrag of een subgroep binnen de kerk.

Uit de kast komen is een strijd

Je hebt natuurlijk helemaal gelijk wat betreft persoonlijke verhalen. Die komen inderdaad veel beter tot hun recht in een gesprek. Dat gesprek beginnen is alleen nog niet zo makkelijk. Ik ben zelf opgegroeid in een conservatief christelijk gezin en geloof me: uit de kast komen en praten over seksualiteit is een strijd. Dat is het al helemaal als je uit een kerk komt waar wordt gezegd dat homoseksualiteit een vervelende fase is die vanzelf over gaat als je het maar echt wil en er hard genoeg voor bidt. Onderzoek van het SCP laat zien dat christenen nog steeds tot de bevolkingsgroep behoren die het meest negatief tegenover homo- en biseksualiteit staat. Binnen zo’n gemeenschap voel je je als LHBT+ niet vanzelfsprekend veilig. Je begint er niet zomaar een gesprek.

Openlijke steun is belangrijk

Het hijsen van een regenboogvlag laat zien dat iedereen er mag zijn. Die zichtbaarheid en openlijke steun is voor de LHBT+ gemeenschap extra belangrijk omdat jonge LHBT+ lang niet altijd iemand hebben waarmee ze over hun gevoelens kunnen praten. Juist binnen een vereniging als NSR kan het ervoor zorgen dat leden bijvoorbeeld eerder uit de kast durven komen. Hijsen van een regenboogvlag steekt de LHBT+ gemeenschap een hart onder de riem. Het laat zien: ook hier ben je welkom.

Eigenlijk zou je verwachten dat er bij een vereniging die God’s liefde uit wil dragen er het hele jaar door een regenboogvlag hangt.

Groet,

Welmer

Welmer de Groot is student aan het Erasmus MC en voorzitter van Erasmus Pride, het LHBT+ netwerk van de Erasmus Universiteit. Wil je in contact komen met Erasmus Pride stuur dan een e-mail naar [email protected]

Lees 2 reacties