“Nederland heeft van oudsher een goed vestigingsklimaat en dat moet zo blijven”, zei koning Willem-Alexander in de Troonrede vanmiddag. “Daarom blijven we de komende jaren investeren in onderwijs, innovatie en wetenschap.”

De afgelopen twee jaar kwamen onderwijs en onderzoek nauwelijks in de Troonrede voor. In de Troonrede van dit jaar benadrukte de koning hoe ‘sterk’ Nederland is en hoe de regering het land nog sterker wil maken. Een keur aan onderwerpen kwam voorbij, van zorg en klimaat tot koopkracht en georganiseerde misdaad.

De investeringen in wetenschap en innovatie kwamen ter sprake in een passage over het ‘vestigingsklimaat’ voor bedrijven. In de zinnen die erop volgden, ging het over files en het afschaffen van de dividendbelasting.

Lerarentekort

Daarnaast wil het kabinet iets doen aan het ‘nijpende lerarentekort’. In het primair onderwijs stijgen de salarissen en gaat de werkdruk omlaag, beloofde de koning namens het kabinet. Ook noemde hij de halvering van het collegegeld in de eerste twee jaar van de lerarenopleidingen.

Rode jurk

In de Ridderzaal zat vanzelfsprekend ook onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Ze droeg een rode jurk en een rode diadeem – geen hoed – van de jonge, Rotterdamse ontwerper Alexandra Frida.

De glazen koets met de koning en de koningin (de gouden koets wordt gerestaureerd) reed ook langs de studentenweerbaarheden. Dat zijn eenheden van studententroepen die in uniform langs de route staan. Niet alle eenheden mochten dit jaar komen, vertelde de commentator van de NOS, want ze hebben nog niet allemaal een uniform. Vorig jaar stonden ze in rokkostuum, maar dat mocht niet meer.