De studenten zijn onaangedaan door een avondje lol trappen en staan al vroeg op de ochtend op de informatiemarkt op de campus. In de hele universiteit zijn partytenten opgezet en alle organisaties, van de roboticaclub tot de club voor extreme sporten, zijn aanwezig om hun aanbod aan de nieuwe studenten te laten zien. Hoewel er rond het middaguur al weer biertjes worden geserveerd, blijven de leden van groep 228 weg van de tap en gaan ze langs bij verschillende studentenverenigingen.

“Ik weet nog niet bij welke vereniging ik me ga inschrijven, want er zijn er hier zo veel, maar ik kreeg een heleboel gratis dingen omdat ik mijn e-mailadres heb opgeschreven,” zegt Bart, een eerstejaars student uit Ede. “Ik kreeg zelfs een pakje ramen noedels.”

Rondleiding over de campus

Eurekaweek-2018-Jack-dinsdag-3
Sem Koelewijn geniet van een boterham met Nutella Beeld door: Jack Parker

Na een officiële opening op de IBA-faculteit nemen de begeleiders de eerstejaars mee op een rondleiding over de campus. Ze geven belangrijk advies over hoe je een studeerplek in de bibliotheek kunt bemachtigen tijdens de examenperiode en waar je de goedkoopste drankjes kunt halen. Terwijl de groep rondwandelt, wordt het langzaam duidelijk dat zelfs de begeleiders nog niet alles op de campus hebben gezien.

“Hier is het Erasmus Sports Centre en hier rechts zien we… het Q-gebouw?” zegt Morad Farag ietwat verbaasd. “Ik wist niet dat we een Q-gebouw hadden.”

De cantus

De eerstejaars van groep 228 worden verwend door een van hun begeleiders: een van hen staat urenlang in de rij voor de beroemde cantus om een tafel vlak voor het podium te bemachtigen waar de hele avond een liveband gaat spelen. De cantus, een traditie die teruggaat tot de Middeleeuwen, is een zang- en drinkfestijn dat vreemd genoeg plaatsvindt in de examenhal.

39957096_2044498978934014_6900329096664842240_o-1
Het spectaculaire uitzicht op het podium vanaf de tafel van groep 228 Beeld door: Eurekaweek

Gewapend met boekjes waarin alle teksten staan, geven de studenten elkaar een arm om traditionele liedjes uit Nederland en Duitsland te zingen, maar ook een aantal modernere hits, zoals “Piano Man” van Billy Joel en “Wake Me Up” van Avicii.

“Ik ken de meeste liedjes niet, omdat ze Nederlands zijn, maar het was de bom toen Mamma Mia werd gedraaid,” schreeuwt Vivian uit Finland. “Misschien is dat een beetje cliché, omdat ABBA uit Scandinavië komt.”

ABBA en de kleur van de neonlichten doen enigszins af aan de Middeleeuwse sfeer van de avond, maar de ouderwetse kameraadschap van de studenten aan lange tafels die met bier gooiden, doet dat zeker niet.

“Ik mag niet drinken, maar het is fantastisch om de Nederlandse cultuur te ervaren,” vertelt Nathalie Groet uit Zwitserland aan EM. “Het voordeel van niet drinken is dat ik morgenochtend geen kater heb.”

Of dat ook voor de rest van de groep geldt, valt nog maar te bezien.