De Eurekaweek doet wat duurzaamheid betreft niet onder voor introductieweken elders in den lande. Meer dan ooit staat duurzaamheid op de agenda. Emma Clemens, EUR-student en VN-jongerenvertegenwoordiger voor duurzame ontwikkeling, reageert enthousiast op de verduurzaming: “Vertel als Eurekaweek-organisatie over welke hordes je hebt moeten nemen om tot een duurzamere introductieweek te komen.”

Een ontzettend goed statement

Emma Clemens over duurzaamheid tijdens de Eurekaweek
Emma Clemens Beeld door: Sanne van der Most

Een introductieweek waarin niet wordt stilgestaan bij duurzaamheid, kan anno 2018 echt niet meer, vindt VN-jongerenvertegenwoordiger en EUR-student Emma Clemens. “Het is daarom fantastisch dat het Eurekaweekbestuur de moed heeft getoond om duurzaamheid op tafel te leggen als een belangrijk onderwerp”, zegt ze, terwijl ze uitkijkt over de tientallen kraampjes van de informatiemarkt. “Ja, het kost veel meer geld, en ze hebben de universiteit er heel lief voor moeten aankijken, maar dit is een ontzettend goed statement.”

Vegetarisch is de norm

Maaike de Keulenaar, voorzitter van het Eurekaweek-bestuur, vertelt dat de organisatie dit jaar heel graag bewustzijn wilt creëren omtrent duurzaamheid: “We zijn geen duurzaamheidsweek, maar als een organisatie met een groot bereik willen we wel duurzaamheid uitstralen.”

Zo dansten de eerstejaars op de openingsavond op een sustainable dancefloor die stroom opwekt. En er is bijvoorbeeld een dagelijkse duurzaamheidsmeter die laat zien wat er met de getroffen maatregelen wordt bespaard. Daarnaast zijn dit jaar het ontbijt en de lunch vegetarisch, en krijgen de gidsen een vegetarisch maaltijdpakket om voor hun groepjes te koken.  Dat alles wordt geconsumeerd met duurzame bekers, bordjes en bestek. “Studenten hoeven van ons niet ineens vegetariër te worden, maar we hopen wel dat ze wel denken: zo kan het ook”, aldus De Keulenaar.

Ook Marlies Meindertsma ziet in de introductieweek dé mogelijkheid voor universiteiten om zich in te zetten voor een beter klimaat: “Als je zoveel nieuwe studenten bij elkaar hebt en daar duurzaam bezig bent, dan heb je direct een grote impact”. Als jurylid voor de prijs voor ‘Meest Duurzame Introductieweek’, een prijs die sinds 2012 wordt uitgereikt door Studenten voor Morgen, beoordeelde ze dit jaar dertien introductieweken waaronder die in Rotterdam. Ze is positief over de stappen die bij deze editie zijn gezet en prijst vooral het betalingssysteem met armbandjes (waardoor er geen drankmunten meer nodig zijn) en ziet ook dat vegetarisch eten de norm is geworden.

Schermafbeelding-2018-08-22-om-15.17.26
Marlies Meindertsma van Studenten voor Morgen

De flyers zie je buiten Rotterdam bijna niet meer

Ze schrok wel van de hoeveelheid flyers. “Dat is nog steeds een probleem, erg jammer. Veertig flyers in het introductietasje, dat zie je bij het gros van de introductieweken echt niet meer. En die flyers zijn niet eens op duurzaam papier gedrukt, maar op nieuw glanspapier.”

Voorzitter Maaike de Keulenaar kan zich vinden in de kritiek, maar ziet dit als een aanpassing voor komende edities: “We willen dan graag met een app werken, maar we hebben dit jaar zulke grote stappen gezet dat we denken dat we dit aan het bestuur van de volgende editie kunnen doorgeven.”

Vertel het verhaal van duurzame verandering

Emma Clemens ziet ook dat er nog genoeg mogelijkheden zijn om de week duurzamer te maken, maar gelooft dat het te makkelijk is om te benoemen wat er niet gebeurt. “Het is heel makkelijk om alles af te schieten, door bijvoorbeeld te beginnen over de grote hoeveelheid flyers.” Beter is te focussen op wat er wel is gebeurd: bijvoorbeeld dat er geen broodjes meer belegd zijn met vleeswaren. ” Al zal dat de helft  van de studenten niet zijn opgevallen”, vermoedt Clemens.

Uit eigen ervaring – ze zette onder meer een duurzaamheidsminor op – weet ze dat je moet uitkijken dat duurzaamheid bij studenten niet uit hun strot komt. “Vertel als Eurekaweek-organisatie over welke hordes je hebt moeten nemen om tot een duurzamere introductieweek te komen. Maak er een gaaf verhaal van, en laat ze zien dat ze verandering kunnen brengen als ze dat willen. Dat is pas een echt duurzame boodschap.”

De Duurzaamste Introductieweek

Alcohol-Eurekaweek-2018-3
Maaike de Keulenaar

De winnaar van de duurzaamste introductieweek wordt op 26 september bekendgemaakt. “Rotterdam is in de race.” Dat is alles wat jurylid Marlies Meindertsma kwijt wil over de kansen voor de Eurekaweek. De winnaar ontvangt een geldprijs van 750 euro. Een klein bedrag voor een introductieweek met ruim vierduizend studenten. “Dat kan gebruikt worden om het potje te spekken, want duurzame oplossingen zijn vaak niet de goedkoopste”, licht ze toe. Maaike de Keulenaar: “Winnen zou leuk zijn, maar het gaat voor ons vooral om de achterliggende gedachte.”