Geisje.EM.MaartenFrens17

Lees meer

Maarten Frens: ‘Het was een geweldig avontuur’

Maarten Frens geeft het stokje door voor de nieuwe dean van het Erasmus University…

Hafkamp start op 1 september en heeft de opdracht om een visie te ontwikkelen op de toekomst van het EUC, dat vijf jaar geleden haar deuren opende aan de Nieuwemarkt in het centrum van Rotterdam. “De verbinding met de stad en de universiteit versterken en verder professionaliseren is één van de dingen die komend jaar moeten gebeuren”, licht Victor Bekkers, decaan van moeder-faculteit Erasmus School of Social and Behavioural Sciences, toe.

De dean moet Maarten Frens opvolgen die aan de wieg stond van het EUC in 2013. Frens is al een jaar langer gebleven dan gepland, maar kondigde aan per 1 september zijn functie neer te leggen en weer terug te gaan naar het Erasmus MC. “Het was daarom noodzakelijk snel de lacune op te vullen, en tegelijk een adempauze in te lassen voor we opnieuw op zoek gaan”, aldus Bekkers.

‘Soms zit het tegen’

Over waarom het voor de tweede keer in ruim een jaar niet gelukt is om via een uitgebreide sollicitatieprocedure een geschikte kandidaat te vinden, wil Bekkers niet veel kwijt anders dan dat het tot twee keer toe om verschillende redenen niet is gelukt.

“Soms zit het tegen, en vind je niet de juiste persoon met de juiste kwaliteiten die matchen met wat je zoekt”, aldus Bekkers.

Victor Bekkers
Victor Bekkers Beeld door: Wilma van de Hel

De tweede mislukte poging om een nieuwe dean te vinden, heeft voor onrust gezorgd onder de medewerkers, weet ook Bekkers. “Natuurlijk had de staf gehoopt dat er een nieuwe dean zou komen en zijn ze teleurgesteld. Ik heb echter een grote betrokkenheid bemerkt onder de medewerkers en de zin om de schouders er weer onder te zetten.

Over waarom Hafkamp de geschikte interim is zegt Bekkers: “Hij straalt rust en wijsheid uit en heeft verbindende kwaliteiten. Hij heeft voldoende managementervaring en een brede oriëntatie op interdisciplinariteit zoals je die bij het EUC ook aantreft.”

WimHafkamp
Wim Hafkamp, hoogleraar Mileukunde

Hafkamp zelf kreeg vorige week het verzoek om interim-dean te worden en hij bezocht het pand aan de Nieuwemarkt donderdag voor het eerst. “Ik heb altijd een hang naar interdisciplinariteit gehad en was begin deze eeuw al pleitbezorger van een brede bachelor. Toen was de tijd er niet rijp voor, dus ik ben verheugd dat die er met het EUC nu is.”

Hafkamp begrijpt dat hij ‘iets zal moeten overwinnen’ als buitenstaander die tot interim-dean is benoemd. “Maar ik ben al uitgenodigd voor de eerste guest lecture, dat is toch leuk”, aldus Hafkamp.

Het heeft volgens Bekkers voordelen dat de interim-dean van buiten het EUC komt. Hoewel Hafkamp geen onbekende is binnen de universiteit, hij is sinds 1994 hoogleraar en was van 2001 tot 2005 decaan van de sociale faculteit, is hij wel nieuw voor het EUC. “Hij heeft een frisse en open blik en geen verleden bij het EUC. En dat is in sommige dingen handig”, zegt Bekkers. “Hij kan onafhankelijk kijken naar wat de koers van het EUC moet worden.”

Bekkers vult aan dat hij vooral aandacht wil voor een sterkere verbinding met de faculteiten op Woudestein. Op die manier zou de staf, die zich nu vooral op onderwijs richt om dat EUC hoofdzakelijk een onderwijsinstituut is, zich ook meer op onderzoek kunnen gaan toeleggen.