Op de Willem-Alexander Baan, een roeibaan in de Eendrachtspolder tussen Rotterdam en Zevenhuizen, vonden dit weekend de NSRF Slotwedstrijden plaats. Op de lange wedstrijdbaan middenin de polder zoeven acht roeiboten van roeiverenigingen vanuit heel Nederland naast elkaar over het water. De roeiers worden aangemoedigd door meefietsende supporters vanaf de dijk ernaast.

Ton van der Steenhoven uit het nabijgelegen Nesselande fietst zijn dagelijkse rondje door de mooie polders, maar vandaag stuit hij op een ander soort publiek dan normaal: “Normaal kom je hier alleen lepelaars tegen”, zegt hij lichtelijk ontsteld. Vandaag bestaat de poldergemeenschap namelijk uit hordes studenten in gekleurde verenigingshesjes die joelend over de dijk fietsen.

Op de schaduwrijke tribune bij de finish kijken de minder sportieve fans met een biertje en een suikerspin in de hand naar een beeldscherm waarop de wedstrijden live te volgen zijn.

250A3761
Okeanos-leden Anouk en Iris uit Amsterdam. Beeld door: Aysha Gasanova

Niet brassen, maar roeien!

Waar op de Varsity dit jaar studenten met elkaar over de grond rolden tijdens het ‘brassen’, is de sfeer tijdens de NSRF Slotwedstrijden gemoedelijker. “De Varsity is een wedstrijd met een eeuwenoude traditie van bier en drankgelag, dit is een meer normale wedstrijd waarin het roeien echt centraal staat”, zegt Okeanos-lid Iris Koekkoek uit Amsterdam.

Vandaag draait het echt om de sport. Iris fietst samen met haar vriendin Anouk al de hele dag de dijk op en neer om haar vereniging aan te moedigen. “Maar met het eindfeest morgenavond komt daar verandering in, dan mogen de wedstrijdroeiers na een jaar geheelonthouding voor het eerst weer drinken. Die zijn dan na drie biertjes al compleet van de kaart”, zegt Iris lachend.

250A3817
Podium waar het ‘blikken’ plaatsvindt. Beeld door: Aysha Gasanova

Van 020 naar 010

Naar aanleiding van hun 90-jarig bestaan trok de Rotterdamse studentenroeivereniging Skadi dit jaar alles uit de kast om de NSRF Slotwedstrijden naar Rotterdam te halen, en met succes. “Vanaf 1975 vonden de NSRF Slotwedstrijden altijd op de Bosbaan in Amstelveen plaats, maar de baan hier in de Eendrachtspolder is veel ruimer omdat het is gebouwd op internationale wedstrijden”, vertelt Lonneke Fruytier van organisatie van Skadi. Door dit voordeel troefden de Rotterdammers Amsterdam dit jaar af en verplaatsten de festiviteiten zich zuidwaarts.

Niet iedereen was hier blij mee. In de Amsterdamse studentenwereld ging een petitie rond tegen het verplaatsen van de wedstrijd naar Rotterdam. “De eeuwenoude rivaliteit”, lacht Lonneke. “De petitie werd gelukkig niet breed gedeeld en doofde na twee dagen alweer uit.”

Om niet te vervallen in klaagzang besluiten de Amsterdammers zich tijdens de NSRF Slotwedstrijden maar op de wedstrijd te richten. Het Amsterdamse Nereus eindigt zaterdag met ‘zware heren 8’ op de eerste plek en doet het over het algemeen goed. Skadi maakt geen kans meer om het klassement te winnen maar één Skadiaan heeft vandaag al wel geblikt, dat wil zeggen, een medaille gewonnen. Aan het einde van het weekend kan hier een overwinning op het ‘Lustrumnummer’ van het weekend van de Heren Elite Acht van Skadi aan worden toegevoegd.

250A3776
De suikerspin van Jules.

Vreemde vogels

Om het warme weer het hoofd te bieden heeft de organiserende vereniging het terrein voorzien van genoeg drinken en voedsel. Op de boulevard staan kraampjes met een keuze uit friet, smoothies en suikerspinnen. Jules slentert een beetje doelloos rond. Hij stond achter de suikerspinkraam maar is nu werkloos: “Bij de eerste suikerspin die ik maakte ontstond er een stroomstoring en stortte de opblaaspoort aan het begin van de boulevard in”, legt hij uit.

Nu probeert hij het toch weer en tovert zonder het terrein plat te leggen blauwe Geert Wilders-coupes uit zijn machine. Met suikerspin in de hand sluit de EM-crew zich aan bij de fietsende menigte op weg naar de startbaan aan het einde van de dijk. Onderweg passeert het gezelschap in bontgekleurde verenigingshesjes een lepelaar die ze met een verbaasde blik nakijkt. De vogels hier in de Eendrachtspolder zijn nog vreemder dan wat je altijd in de verhalen hoort.

250A3809
Toeschouwers fietsen over de dijk mee met de roeiboten.