Het woord “sneller” is tijdens de één uur durende Insanity-training zo vaak gevallen dat ik de tel ben kwijtgeraakt. Sonia, de instructrice, leidt de groep van ongeveer 30 mensen door een programma van zeer intense cardio-oefeningen, plyometrische oefeningen en krachtoefeningen. Tijdens de oefeningen rent ze voortdurend heen en weer en moedigt ze iedereen luidruchtig aan om zo het laatste druppeltje energie uit alle deelnemers te persen. “Sneller!”

Het Insanity-fitnessprogramma is gebaseerd op dezelfde “maximale intervaltraining van kracht en snelheid” als het gelijknamige populaire fitnessprogramma voor het hele lichaam. Omdat er zo weinig pauzes zijn, is het tijdens de Insanity-training heel belangrijk om een goed tempo te vinden. Iedereen in de groep doet dezelfde oefeningen in dezelfde hoeveelheid tijd, maar het is belangrijk dat je jezelf niet te snel uitput. Na een moordende serie oefeningen, waaronder planks omhoog en omlaag, burpees en v-ups, begon het zweet letterlijk van mijn gezicht op de vloer te druppelen.

1000 calorieën

Sonia opende de training met deze motiverende en tegelijkertijd angstaanjagende mededeling: “Tijdens deze training ga je 1000 calorieën verbranden!” Dat was reden genoeg om me na afloop van de training zorgen te maken over mijn fysieke gesteldheid.

 

Byron-Insanity-Fitness2
Beeld door: Joshua Kruter

Veel studenten trainen omdat ze calorieën willen verbranden en willen afvallen en om dat in een zo kort mogelijke tijd voor elkaar te krijgen, melden ze zich aan voor dit programma. Tijdens het jaar melden veel ambitieuze studenten zich aan om een keertje mee te doen, maar velen geven er al na één keer de brui aan.

Van zero naar hero

Vinicius Hiroki Moriyama, tweedejaars International Business Administration, gaat regelmatig naar de Insanity-trainingen. “De universiteit heeft me veranderd. Hiervoor speelde ik een of twee keer per week tennis en meer ook niet. Nadat ik aan de universiteit ben gaan studeren, heb ik de sportschool ontdekt en heb ik alle sportprogramma’s geprobeerd, zoals High-Intensity Training, Power Pump en Steps. Daarna heb ik Insanity eens uitgeprobeerd.”

Byron-Insanity-Fitness1-Vinicius
Vinicius Hiroki Moriyama in actie Beeld door: Joshua Kruter

Hierna was er voor Vicinius geen weg meer terug. Hardlopen vond hij monotoon en met gewichtheffen kreeg hij niet het slanke en krachtige lichaam dat hij wilde. Tijdens de Insanity-trainingen gebruik je alle spieren tegelijkertijd en na de eerste paar keren was Vinicius zo moe dat hij direct na thuiskomst even ging slapen. Maandenlang ging hij iedere week naar de Insanity-trainingen en daarna ook naar zeer intensieve trainingen en power pump. Hij is ook begonnen met rotsklimmen en speelt weer tennis. “Het is nu een gewoonte geworden. Het voelt raar als ik niet train.”

Geen excuses

Veel mensen zeggen dat ze vanwege hun studie of werk geen tijd hebben om te trainen. Vinicius vindt echter dat hij geen studietijd hoeft in te leveren. “Ik bespaar vooral tijd door minder lang tv te kijken. Ik train normaal gesproken ’s avonds als ik al mentaal vermoeid ben.”

Vinicius voegt hier nog het volgende aan toe: “Ik had nooit gedacht dat ik regelmatig naar de Insanity-trainingen zou gaan. Als je het technisch bekijkt, doet het pijn, brandt het en ben je aan het einde volkomen buiten adem. Het is praktisch gezien eigenlijk helemaal geen zinvolle bezigheid. Deze mening hoor je vaak. Maar dat wordt vaak gezegd door mensen die zelf niet trainen. De voldoening (van de Insanity-trainingen) zit hem in het gevoel dat je jezelf verbetert en dat je je dag met een intense training afsluit.”

Sonia had nog een algemene opmerking over het Insanity-fitnessprogramma: “Dit (fitnessprogramma) is de perfecte manier om weer in vorm te komen. Het is de enige manier.”

Byron-Insanity-Fitness4
Uw verslaggever (in groene shorts) geeft zich helemaal Beeld door: Joshua Kruter