Als de cao-onderhandelaars er dinsdag nog steeds niet uitkomen, leggen buschauffeurs en andere medewerkers in het streekvervoer vanaf woensdag het werk neer. De staking kan enkele dagen duren.

In Rotterdam rijden voornamelijk de streekbussen van de RET niet. Het stadsvervoer valt onder een ander cao. Mogelijk vallen in de regio ook bussen van streekvervoerder Connexion uit. In Amersfoort, Zwolle, Arnhem en de provincie Limburg vallen ook treinlijnen uit die niet van NS zijn. Bovendien rijden er geen bussen en trams in de stad Utrecht.

Toetsen gaan door

Hier zullen ook studenten last van hebben die normaal gesproken met het openbaar vervoer naar hun hogeschool of universiteit gaan. Maar ondanks de staking moeten studenten gewoon op tijd komen bij tentamens en lessen, laten verschillende onderwijsinstellingen weten.

De toetsweek bij Saxion gaat bijvoorbeeld gewoon door. “Bereid je goed voor op je reis en ga op tijd van huis weg. Het zou toch zonde zijn als je die laatste tentamens misloopt?” Ook de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is niet van plan om lesactiviteiten te verschuiven: “Zorg in ieder geval dat je het nieuws in de gaten houdt, zodat je niet verrast wordt door uitvallende bussen en treinen.”

De Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam waarschuwen eveneens dat studenten tijdig ander vervoer moeten vinden als ze naar college of tentamen moeten komen. Ook studiekeuzechecks gaan gewoon door, meldt bijvoorbeeld de Hogeschool van Amsterdam.

Loon en werkdruk

De landelijke staking is uitgeroepen omdat de vakbonden geen overstemming met de werkgevers hebben bereikt over een nieuwe cao. De bonden eisen meer loon, minder werkdruk en meer pauzes.