universiteitsraad-university-council-2017-2018

Onderdeel van de Special

Verkiezingen Universiteitsraad

De Universiteitsraad is het belangrijkste medezeggenschapsorgaan van de universiteit.…

‘Echt zorgelijk’, ‘dramatisch laag’ en ‘niet om over naar huis te schrijven’ – dat schreven universiteitsmedia over de opkomst voor de raadsverkiezingen in respectievelijk Groningen (26 procent), Rotterdam (12 procent) en Leiden (18 procent).

Aan de Universiteit van Amsterdam, waar actievoerders hard hebben gestreden voor meer inspraak, was de opkomst het laagst: 11 procent van de studenten nam de moeite om naar de stembus te gaan. Bij de andere Amsterdamse universiteit, de VU, lag dat aandeel met 16 procent niet veel hoger.

In Rotterdam is de opkomst weliswaar een procentpunt hoger dan in Amsterdam, maar hier konden studenten van drie faculteiten helemaal niet stemmen, omdat daar te weinig kandidaten waren om te kunnen kiezen. Die studenten zijn niet meegerekend. Was dat wel gebeurd, dan was de opkomst ver onder de 10 procent beland.

Meer rechten

De medezeggenschap heeft dankzij de Wet versterking bestuurskracht sinds vorig jaar meer verantwoordelijkheid, inspraak en rechten. De leden beslissen bijvoorbeeld mee over de besteding van de leenstelselmiljoenen. Toch is de opkomst voor de verkiezingen dit jaar bijna overal gedaald. Ook blijft het aan verschillende universiteiten lastig om voldoende kandidaten te vinden.

Het hoogst is de opkomst nog altijd in Tilburg, met 46 procent, maar ook daar gingen dit jaar minder studenten stemmen. “Misschien een gevolg van de nieuwe regel dat er minder stemmenwervers over de campus mogen lopen”, schrijft nieuwssite Univers. Het ‘verkiezingscircus’ werd daar zo extreem, dat de universiteit zich genoodzaakt voelde om de campagne aan meer regels te binden.

In Eindhoven, Delft, Nijmegen en Twente ligt de opkomst boven de 35 procent, maar ook deze universiteiten ontkomen niet aan een daling. Alleen in Utrecht (27 procent) mocht de vlag uit: de recordopkomst van vorig jaar werd met een half procent verbeterd, meldt nieuwssite DUB.

Toelichting bij de diagram: In Maastricht verschilt varieert de opkomst per faculteit tussen de 20 en 30 procent. In Rotterdam is het percentage alleen berekend over de faculteiten waar daadwerkelijk gekozen kon worden. Op drie faculteiten waren geen verkiezingen

Sinterklaasviering

De universiteiten tasten in het duister over de teruglopende belangstelling van studenten. In Eindhoven, waar in december al werd gestemd, suggereerde de voorzitter van het stembureau dat de sinterklaasviering er mogelijk mee te maken had. In Delft kreeg de regen de schuld, en het feit dat het netwerk er een paar keer uit heeft gelegen. Bij de UvA wijt Folia de ‘historisch lage opkomst’ aan de opheffing van studentenpartij De Decentralen, die drie jaar geleden werd opgericht na de Maagdenhuisbezetting maar die het bijltje er dit voorjaar gedesillusioneerd bij neergooide.

In Leiden waren de verkiezingen op voorstel van de raad verplaatst van mei naar april, maar ook dat mocht niet baten. In Rotterdam praat de universiteitsraad met het bestuur over de vraag hoe de verkiezingen aantrekkelijker kunnen worden. En de UvA is onlangs een onderzoek gestart naar de geringe interesse in de medezeggenschap.