Alles in het waterpolo, van het overspelen van de bal tot het maken van een doelpunt, is moeilijker omdat je je lichaam boven water moet zien te houden. Alleen al voor watertrappelen heb je een compleet ander uithoudingsvermogen nodig dan voor activiteiten op het droge. Daarbij kwam ook nog eens dat ik deze avond voor het eerst in jaren weer eens serieus aan het zwemmen was. Stefan, een forse kerel met het uiterlijk van Jason Momoa die de training gaf, vroeg af en toe nonchalant: “Leef je nog?” Dat is pas een echte Viking.

 

080618-waterpolo-joshua-3

De training begon met 15 minuten sprinten in het zwembad. Ik voelde me tussen al die kwieke dolfijnen net een schildpad met astma, die het snelle tempo niet kon bijbenen. Eenmaal aangekomen bij de passing-oefeningen verkrampten mijn benen en moest ik alles uit de kast halen om te blijven drijven en de bal te vangen.

Zoals altijd wilde ik heel graag een doelpunt maken, maar ik kon amper meer de lengte van het zwembad overbruggen, laat staan met enige snelheid. Bart, een ervaren wedstrijdspeler die me tijdens de training een beetje in de gaten hield, legde me uit hoe ik een doelpunt moest maken. Ik moest omhoog uit het water komen, de bal achter mijn hoofd brengen en deze vervolgens in het doel werpen. Op miraculeuze wijze lukte het mij om de bal tijdens de schietoefeningen een keer in het doel te krijgen, vooral door mezelf wijs te maken dat ik een volleybal in mijn handen had en door vervolgens met mijn arm de beweging van een smash te maken.

080618-waterpolo-joshua-4
Byron haalt na een half uurtje amper meer de overkant van het bad. Beeld door: Joshua Kruter

Teamsport en studentenleven

Waar zwemmen meer een individuele sport is, draait het bij waterpolo allemaal om communiceren en goed samenspelen met je team. De leden van Ragnar komen niet alleen graag naar de training om hard te trainen, maar ook om elkaar te ontmoeten en samen een leuke tijd te hebben. De 50 leden van het waterpoloteam genieten ook van het sociale aspect van de studentenvereniging. Op de vraag waarom hij lid van het team is, antwoordt Jan, een van de leden van het bestuur: “Mooie jongens, nog mooiere meisjes.” Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.

Na de trainingen in het Van Maanenbad/Sportfondsenbad Noord wordt er in het naastgelegen café vaak nog even wat gedronken. De club organiseert iedere maand ook grotere evenementen, zoals een pubquiz, een Ragnar-kampeerweekend en waterpolocompetities voor studenten, met gratis drankjes voor alle betrokken studenten. Daarnaast organiseert Ragnar in juli een poolparty voor leden van de club en andere zwemverenigingen.

Eenvoudig spelen is moeilijk

Ongeveer de helft van de waterpolospelers gaat ook naar zwemtrainingen en ongeveer 10 procent van de leden van zwemverenigingen doet mee aan waterpolotrainingen. Terwijl ik in het café net met de laatste slokken van mijn biertje met de leden van het waterpoloteam bezig was, zei Eric, die die avond ook voor het eerst met Ragnar had meegetraind, het volgende over de sport waterpolo: “Waterpolo lijkt eenvoudig, maar eenvoudig waterpolo spelen is heel moeilijk.”