Na het EK J/22 zeilen in Frankrijk, waar de Delftenaren wonnen en de Rotterdammers tweede werden, staan de rivalen wederom tegenover elkaar op het Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK) in Rotterdam afgelopen weekend. “De RSZV is altijd net iets beter in Teamzeilen dan Broach”, beweert RSZV-lid Joris voorafgaand aan de wedstrijd.

Het is een warme zondag in juni met volop zon en een matig windje. Voorzitter van de RSZV Casper Hamminga is uitverkoren om de hele dag de zeilers van de verschillende studentenzeilverenigingen (in totaal zes) in een motorboot over de Kralingse Plas heen en weer te vervoeren.

In zijn boot zit het Groningse ‘Mayday’, compleet uitgerust met zonnebrillen. Het team is nog enigszins brak van de avond ervoor maar is klaar om de titel te veroveren. “Dat mag ik hopen want de Rotterdammers winnen elk jaar”, zegt Casper quasi-vermoeid tegen de Groningers. “Dit jaar mag er wel eens iemand anders winnen.”

3-6-2018-team-zeilen-4
Beeld door: Aysha Gasanova

Strategische manier van zeilen

Aangekomen op het startschip, een grote motorboot midden op de Kralingse Plas waar de wedstrijdleiding van het NSK op plastic tuinstoeltjes zetelt, wordt er kort gecommuniceerd over de start van de race en worden de Groningers vervolgens naar hun zeilboten begeleid. Er worden tijdens de wedstrijden vier vaste zeilboten geleend van de RSZV waar iedere wedstrijd twee teams gebruik van mogen maken. Nu is het de beurt aan de Groningers en één van de favorieten van de dag, het Delftse Broach.

Als het startsignaal klinkt koersen de twee paren zeilboten over de startlijn (een denkbeeldige streep tussen een langwerpige boei in het water en het startschip in). Eén van de wedstrijdleiders, Bart, legt ondertussen uit dat teamzeilen een hele strategische manier van zeilen is waarop twee teams met twee boten proberen één van de boten van het andere team te hinderen en als laatste te laten eindigen. Het team dat met een boot als laatste finisht, verliest namelijk.

Broach ligt al snel met twee boten op kop en in een vloek en een zucht vliegen de twee boten over de finishlijn. Iedere finish wordt gevolgd door een harde knal vanaf het startschip.

’Ik volg gewoon de procedure’

Delft staat nu op de kop. De beurt is aan de RSZV om het op te nemen tegen het Groningse Mayday. Voordat het startschot klinkt varen de zeilboten heen en weer voor de startlijn en voltrekt zich een ingewikkelde vlaggenprocedure die de tijd aangeeft. De procedure op het startschip is zo ingewikkeld dat de verantwoordelijke Kate niet precies kan uitleggen hoe het werkt. “Ik weet niet precies hoe het werkt of wat de vlaggen allemaal betekenen”, zegt ze schouderophalend. “Ik volg gewoon de procedure.”

3-6-2018-team-zeilen-1
Beeld door: Aysha Gasanova

Gedraaide wind

Als het startschot na de langdurige vlaggenprocedure klinkt varen de vier zeilboten richting een grote oranje boei verder op het meer die het einde van het parcours markeert. Terwijl ze op de boei afvaren betrekt de lucht echter langzaam en draait de wind op de plas. Vanaf het startschip communiceert Bart met de overige leiding op afzonderlijke boten in het water. Door de gedraaide wind is de wedstrijd niet meer eerlijk.

Tijdens het overleg is er veel verwarring tussen de verschillende leden van de leiding en op een gegeven moment wordt er aan beide kanten van de walkie-talkie-lijn hard gelachen. “Ik ben nog steeds dronken van het feestje gisterenavond”, geeft Bart verontschuldigend toe.

Er wordt besloten om de wedstrijd af te gelasten en over te doen. Tijdens de rematch wint de RSZV van Groningen. Delft en Rotterdam staan nu gezamenlijk op kop en moeten het tegen elkaar opnemen in de finale later op de middag.

3-6-2018-team-zeilen-2
Vanaf het startschip zijn de Rotterdamse boten goed te volgen. Beeld door: Aysha Gasanova

Geen bier op de boot!

Ondertussen is het druk geworden op het startschip. Er is een fotograaf van de RSZV opgestapt met een biertje in zijn hand (‘Geen bier op het startschip, dit is de officiële boot van het NSK!, zegt Bart streng) en er zijn twee vrouwelijke toeschouwers op het voordek gaan zitten.

Bart besluit dat het genoeg is geweest. “Het is te druk geworden, iedereen die hier niets te doen heeft moet van het schip af.” Op de terugtocht in een motorbootje naar de kant keuvelen de twee van het dek gestuurde toeschouwers over het themafeest ‘Diep in de zee’ van de nacht ervoor (‘Ik was in thema, ik had een echte kabeljauw meegenomen als attribuut’, zegt Anniek) en vertelt schipper Joris over de kansen van de RSZV tijdens de finale. “Rotterdam en Delft zijn aan elkaar gewaagd, maar de RSZV is altijd net iets beter in Teamzeilen dan Broach.”

Vier keer op rij

Joris krijgt gelijk: tijdens de finale tussen de RSZV en Delft winnen de Rotterdammers na twee wedstrijden in een ‘best of three’, en zijn ze dus voor de vierde keer op rij kampioen op het NSK Teamzeilen.