De ingebonden tijdschriften (waaronder negentiende-eeuwse Franse uitgaves) stonden in een opslag in het P-gebouw. Alerte UB-medewerkers checkten de opslagruimte direct nadat de lekkage in het P-gebouw aan het licht kwam.

Afvoer tussen de boekenkasten

Roman Koot, bibliothecaris van het Rotterdamsch Leeskabinet, vertelt wat ze daar aantroffen: “Er loopt een regenwaterafvoer door de opslag, en die kon de grote hoeveelheid water niet aan. De leiding knapte precies tussen twee boekenkasten en er kwam een enorme hoeveelheid water doorheen.” Zo’n twaalf boekenplankmeters aan ingebonden tijdschriften ondervonden schade door het water.

“Collega’s hebben snel alles uit de kasten gehaald. Vanochtend heeft een gespecialiseerd bedrijf de natte banden meegenomen om in te vriezen; dan kan het niet gaan schimmelen”, aldus de geschrokken bibliothecaris. Dit bedrijf komt binnenkort met een behandelplan. Wat de kosten gaan zijn, is nog niet bekend.

Opslag voldoet niet

Het treurige is dat de collectie op het punt stond om verhuisd te worden naar de nagelnieuwe opslag onder de verbouwde Universiteitsbibliotheek. Deze opslag voldoet aan alle eisen voor de goede conservering van boeken en tijdschriften. “Want het is nu nog duidelijker dat de huidige opslag niet voldoet. De bedoeling was om de collectie na de zomer te verhuizen. Mogelijk gaan we nu toch eerder over”, vertelt Koot.

De bui begon gistermiddag rond vijf uur en duurde tot een uur of zes. Volgens een woordvoerder van de universiteit raakte door de hevige neerslag de hemelwaterafvoer bij het P-gebouw overbelast en lekte het regenwater in de studieruimtes naar beneden. De studieplekken en kantoren zijn meteen ontruimd en de elektriciteit werd uitgeschakeld.

Ook overlast in Sanders en Tinbergen

Naar verwachting is het gebouw, waar zich zo’n 250 studieplekken en enkele kantoren bevinden, vanaf maandag 4 juni weer beschikbaar. Schoonmaakbedrijf Asito heeft het gebouw gisteren drooggemaakt en ontvochtigers moeten de laatste nattigheid eruit halen.

Verder kijkt de universiteit, aldus de woordvoerder, of de capaciteit van de hemelwaterafvoer afdoende is om zulke hevige regenval de ter verwerken.

De bui zorgde ook voor overlast in het Sandersgebouw waar de koeling is uitgevallen na wateroverlast in een technische ruimte. In het Theilgebouw is een lift buiten werking vanwege water in de liftput.