Als student die bijna gaat afstuderen kom je voor verschillende vraagstukken te staan. Zoals: Ga je binnenkort uit je kamer? Blijf je in Rotterdam? Wil je een tijdje naar het buitenland?

Een vraag die mij de laatste tijd steeds vaker achtervolgt is: Weet ik inmiddels al wat ik na mijn afstuderen wil gaan doen? Tot voor kort lukte het me altijd om het antwoord op deze vraag te ontwijken; door bijvoorbeeld nog een tweede master te volgen, en door extra vakken bij een andere universiteit te doen. Maar nu is het einde van mijn studie toch écht in zicht en wordt het steeds lastiger om bovenstaande vraag te vermijden. Ik word nu gedwongen om écht na te denken over wat ik in de toekomst wil gaan doen. Wat voor kant ga ik op? Is dat wel het juiste pad? Zal ik mijn droombaan vinden? Weet ik eigenlijk wel wat mijn droombaan is?

Als jong meisje wist ik het antwoord meteen. Ik wilde graag zeemeermin worden. Helaas sluiten de psychologie- en mediavakken die ik heb gevolgd niet zo aan op de bij een zeemeermin horende functieomschrijving.
Het is mij in de tussentijd echter nog niet gelukt om een alternatief voor het leiden van een onderwaterleven te bedenken (althans eentje dat net zo leuk is). Dat komt ook door het feit dat een keus maken meteen zo heel definitief voelt; alsof alle andere paden daarmee worden afgesloten.

Dat dit niet zo hoeft te zijn, bewijst Isabelle, een goede vriendin van de middelbare school. Zij heeft op een dag besloten om te stoppen met de baan die ze direct na haar studie was begonnen. Ze werd er niet gelukkig van en besloot daarop – samen met haar vriend – hun dromen te gaan najagen en samen de wereld rond te reizen. Inmiddels komen op haar Instagram de meest toffe locaties voorbij; de ene maand is ze te vinden in een regenwoud in Singapore, de volgende maand wandelt ze over de Chinese muur. Ze is nu een zogeheten social media influencer en krijgt betaald om hotspots te bezoeken.

Wat ik mooi vind aan haar verhaal, is dat zij na haar afstuderen ook niet precies wist wat ze wilde doen. Ze begon gewoon ergens en toen dat niet beviel, koos ze voor iets anders. Oftewel: de baan na je studie hoeft dus helemaal niet zo definitief te zijn; ruimte creëer je zelf.

En toch stel ik het antwoord op de vraag over mijn toekomst nog even uit, en ga ik me nu eerst focussen op het afronden van mijn scriptie. Daarna zal ik eindelijk een knoop doorhakken zodat ik aan een nieuwe baan kan beginnen.

En mocht dat niet bevallen, dan kan ik altijd alsnog zeemeermin worden.

Pooja Guptar doet een master Media & Business