Mijn perfecte zondagavond bestaat uit het kijken van beautyvlogs op YouTube onder het genot van de nodige dampende kopjes groene thee. In deze vlogs wordt uitgelegd hoe je make-up kunt gebruiken om jezelf nóg mooier te maken door bepaalde gezichtsdelen te belichten of juist donkerder te maken – in vaktermen ‘contouren’ geheten. Dit kun je doen met bijvoorbeeld de nieuwste Fenty-producten die Rihanna onlangs heeft gelanceerd. Natuurlijke schoonheid kun je aldus bevorderen met een laagje make-up, lijkt de boodschap van de beautygoeroes te luiden.

Oppervlakkig gezwets zullen velen al gauw denken, maar behalve het promoten van producten en het uitleggen hoe je dat spul precies gebruikt, gaat het naar mijn idee veel dieper dan een laagje op de oppervlakte van je huid.

Manny MUA, Patrick Starrr, Nakita Dragun… YouTube staat vol met beautyvloggers. Eén van de meest succesvolle beautygoeroes van dit moment komt zelfs van eigen bodem, en geeft op YouTube tips onder de noemer ‘Nikkie Tutorials. Allemaal promoten ze het idee van ‘je natuurlijke schoonheid accentueren’, toch een mooie kijk op het dragen van make-up, vind ik, vooral omdat er best veel vooroordelen over make-up bestaan.

Zo is in een sociaal experiment op YouTube te zien wat voor vooroordelen omstanders en collega’s zo al kunnen hebben op basis van je make-up. Bij weinig make-up vinden velen het meisje uit de video er onverzorgd of moe uitzien. Bij veel make-up wordt vaak gedacht dat de dame in kwestie onzeker is of make-up opdoet om mannen aan de haak te slaan. In het experiment denken sommigen dat ze een feestbeest, en weer anderen dat ze wel een onaardig persoon ( bitch) moet zijn. En dit experiment gaat alleen nog maar over make-up bij vrouwen; make-up bij mannen wordt – zelfs in Nederland – nog lang niet breed geaccepteerd. Verbazingwekkend, in een land dat wordt beschouwd als het toonbeeld van tolerantie.

Met hun video’s laten Manny MUA (als mannelijke make-up fan) en Nakita Dragun (als transgender make-up lover) zien dat make-up niet alleen voor vrouwen is gemaakt, maar voor iedereen die haar of zijn natuurlijke schoonheid wil accenturen óf  hier en daar het een en ander met een laagje wil bedekken.

Het gaat er in de vlogs dus vooral om dat je je comfortabel voelt en de vrijheid hebt om te kunnen doen en dragen wat je wilt. Wat deze vlogs dus zo krachtig maakt, is dat hiermee vooroordelen en stigma’s worden doorbroken. Mannen, vrouwen, transgenders, iedereen kan zo nu en dan best een oppervlakkig laagje gebruiken.

Pooja Guptar doet een master Media & Business