Wanneer je ‘online daten’ zegt, gaat er tegenwoordig bij iedereen wel een belletje rinkelen. Het is iets waar we inmiddels allemaal bekend mee zijn, al was het maar omdat (bijna) iedereen een leuke relatie wil (toch?). En dankzij internet  gaat daten een stuk makkelijker dan vroeger: je downloadt gewoon een dating-app, zoals Tinder. Vervolgens maar hopen dat je de liefde van je leven tegenkomt.

Natuurlijk zijn er mensen sceptisch over online daten, omdat ze niet geloven dat je liefde kan vinden via het internet – het zou ‘oppervlakkig’ zijn. En dan zijn er natuurlijk ook mensen die het graag willen verpesten voor de rest: zoals de zogeheten catfishes, of mensen die anderen in de val lokken (enkele weken geleden in Dordrecht gebeurde dat nog, waarbij een groep van zestien mannen een homoseksuele man geslagen hebben. De burgemeester van Dordrecht had zelfs gewaarschuwd voor het gebruik van dating-apps). Maar afgezien van dit soort ongelofelijk naar volk, is online daten lang niet zo beroerd als de sceptici denken.

Voordat online daten bestond, leerden mensen elkaar kennen in hun directe omgeving, zoals via vrienden, familie, de werkomgeving of de sportclub (of via het spenderen van jaren van hun leven in de kroeg om maar die ene tegen te komen). Het concept van daten is echter fundamenteel veranderd door de komst van het internet. Recent onderzoek heeft aangetoond dat anno nu een derde van de relaties die in huwelijken ressorteren online zijn begonnen; bovendien komen echtscheidingen minder voor bij deze getrouwde stellen.

Verder is voor heteroseksuele stellen online daten de op een na meest voorkomende manier waarop ze elkaar hebben leren kennen (voorafgegaan door een ontmoeting via vrienden of familie). Voor homoseksuele stellen is online daten zelfs de meest voorkomende en populairste manier waarop partners elkaar hebben leren kennen. Zo is een vriend van me al tien jaar gelukkig met zijn wederhelft, dankzij een datingwebsite.

Opvallende cijfers, niet? Ondanks de scepsis laten de cijfers zien dat mensen wel degelijk liefde vinden via online daten. En zelf vind ik het ook een fantastische uitvinding – en niet alleen omdat ik wanhopig ben om de liefde van mijn leven te ontmoeten. De ‘conservatieve’ manier van daten zorgde er altijd voor dat ik in contact kwam met mensen uit mijn directe omgeving. Maar nu kan ik mijn wereld vergroten. Doordat ik de mogelijkheid heb om met wie dan ook in contact te komen, kan ik mensen leren kennen die niet in mijn ‘groep’ zitten. Dit zijn mensen die de wereld wellicht anders zien dan ik en mij iets nieuws kunnen leren. Ik heb vaak zat gesprekken gehad online die geleid hebben tot leuke dates waar ik nieuwe dingen van heb geleerd (laten we verder niet ingaan op of ze succesvol waren).

Dus laat je niet uit het veld slaan door de mensen die hun mening klaar hebben over online daten of door lui die het proberen te verstieren, zoals in Dordrecht. De eerste stap naar liefde kan wel degelijk beginnen met een appje!

Rocher Koendjbiharie is masterstudent International Public Management & Policy