Begin februari gingen schoonmakers van Asito twee keer de campus op om te protesteren tegen de hoge werkdruk, en omdat verschillende medewerksters te horen kregen dat ze uren werk op de campus kwijtraakten.

“Niemand wordt meer gedwongen, maar Asito gaat wel met medewerkers praten om te kijken of ze op vrijwillige basis uren kunnen maken op een andere locatie”, vertelt Renate Bos van de FNV na het gesprek met Asito. “Ik heb de suggestie gedaan om daarbij ook eens te kijken naar wat een schoonmaker over de streep kan trekken om te helpen een probleem van Asito op te lossen. Bijvoorbeeld een fiets om naar de nieuwe locatie te kunnen komen, een interne opleiding of flexibelere uren.”

Naar de rechter

“Wij denken overigens niet dat die te hoog is”

Woordvoerder Asito over de werkdruk

Woordvoerder Sander Haas van Asito bevestigt dat de gedwongen verhuizing ‘vooralsnog’van tafel is. “Van dwang is nooit sprake geweest”, beweert hij. In de brief die medewerkers ontvingen, stond echter dat ze konden kiezen tussen verhuizen of een deel van hun uren kwijtraken. Anders dreigde Asito met een gang naar de rechter om die uren alsnog af te pakken. “De communicatie is in eerste instantie niet goed geweest”, erkent Haas nu. “ Dat zal vanaf nu beter moeten.” De woordvoerder weet alleen niets van een compensatiesysteem, zoals Bos geconcludeerd had uit het gesprek.

Wel gaat Asito onderzoek doen naar de werkdruk. “Wij denken overigens niet dat die te hoog is”, zegt Haas daarover. “Maar de taken op de campus zijn wel iets veranderd. Dus we gaan kijken hoe lang medewerkers bezig zijn met een taak, en dat vergelijken we met de tijd die daarvoor staat.”

'Ernstige incidenten'

Rond de protestacties op de campus in februari ontvingen vier schoonmakers een officiële waarschuwing van hun werkgever. “Er zijn dingen gezegd in het heetst van de discussie. Ik vind die waarschuwingen onevenredig in vergelijking met wat er gebeurd is. In eerste instantie is er toen niet gesproken met de medewerksters, maar dat gaat nu alsnog gebeuren. Het doel van de gesprekken is om te kijken of de waarschuwingsbrieven van tafel kunnen, dat hebben we met Asito afgesproken. Want anders verdwijnt die brief in je dossier, en dat kan later weer gevolgen hebben”, zegt Bos.

Dat gaat in drie van de vier gevallen niet gebeuren, meldt Haas alvast. “We gaan met deze medewerksters in gesprek, maar die waarschuwing kregen ze niet voor niets. Er zijn een aantal ernstige incidenten geweest, dus die brieven blijven in ieder geval wel staan.”

Half mei gaat Asito opnieuw met de vakbond om tafel om te evalueren hoe het onderzoek naar werkdruk verloopt en wat het resultaat van de gesprekken met de schoonmakers is.