Rector Huib Pols zette vandaag zijn handtekening onder deze afspraken, die samen zijn gemaakt met Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. “Dat is toch allang gebeurd dacht ik toen ik de eerste mail hierover kreeg”, zei Pols tijdens het officiële moment. “Zo vanzelfsprekend als dit is. Mensen helpen die huis en haard achterlaten en als enige bezit hun eigen talent mee kunnen nemen. Als universiteit hebben wij de plicht om die talenten verder te ontwikkelen.”

Oezbekistan

De verwarring van Pols is begrijpelijk, aangezien de universiteit al veel langer vluchtelingen helpt. Afgelopen september zijn via het UAF zestien vluchtelingen gestart met een voorbereidend jaar Erasmus. In dat jaar volgen zij intensieve cursussen Nederlands bij het EUR Language & Training Centre (LTC), waarmee zij het vereiste taalniveau halen voor een vervolgstudie Om de Nederlandse taalvaardigheid te oefenen, is voor iedere deelnemer een ‘taalbuddy’ geworven onder studenten en medewerkers. Tegelijkertijd studeren er al elf vluchtelingstudenten aan de EUR die door het UAF worden ondersteund.

Een van die studenten is Dilora Mukhtorova. De Oezbeekse kwam in 2013 naar Nederland, omdat zij en haar familieleden door het werk van haar vader niet meer veilig in Oezbekistan konden leven. “Hij is mensenrechtenactivist en daarom moesten wij vluchten”, vertelt de rechtenstudente in foutloos Nederlands. “Ik ben naar Nederland gekomen om mijn drie dromen waar te maken: vrijheid, vrede en hoger onderwijs volgen. Het was af en toe zwaar, maar het is gelukt.”

Werkervaringsplekken

In de nieuwe overeenkomst, die drie jaar loopt, staan naast het voorbereidend jaar ook de toezeggingen dat de EUR jaarlijks twee of drie onderzoeks-of PhD-plekken creëert voor vervolgde wetenschappers, zodat zij hun werk in een veilige omgeving kunnen voortzetten. De kandidaten worden uitgekozen en voorgedragen door het UAF.

Daarnaast zorgt de universiteit jaarlijks voor twee werkervaringsplekken die open staan voor vluchtelingstudenten. “Dat is heel belangrijk, omdat zij hun kansen op de arbeidsmarkt daarmee vergroten”, zegt Jasper Vink van het UAF. “Het einddoel is dat elke vluchteling een diploma op zijn of haar niveau haalt en ook aan de slag kan, zodat hij of zij economisch onafhankelijk wordt.” De EUR is niet de enige onderwijsinstelling in Nederland die een dergelijke afspraak met het UAF heeft, maar de overeenkomst die er nu ligt is volgens Vink wel heel uitgebreid. “Niet veel onderwijsinstellingen creëren ook kansen voor vluchtelingen als werkgever.”