De andere prijzen zijn vier ‘outstanding position paper awards’, voor vier van de zeven voorbereidende papers die de studenten maakten. “Ongeveer vijf tot tien procent van de papers en delegaties worden beloond met deze prijzen,” legt de trainer van de Rotterdamse NMUN delegatie Joris van Bakel uit. “Een behoorlijke prestatie dus.”

Tijdens de NMUN spelen studenten uit verschillende landen de vergaderingen en onderhandelingen van de Verenigde Naties na. Van tevoren moeten de delegaties solliciteren naar een land dat ze willen spelen. De studenten van Cedo Nulli kozen voor Myanmar, omdat het een uitdagend land is. “Helemaal met de politieke situatie daar op dit moment,” zegt Van Bakel.

350 uur voorbereiding per student

Veertien studenten deden namens de Erasmus Universiteit mee, allemaal studenten van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB). “De studenten moeten er heel veel tijd in steken, omdat ze trainingen van prestigieuze instituten als Clingendael gaan volgen en voorbereidingen moeten treffen in de zeven maanden voorafgaand aan de conferentie. Gemiddeld is dat zo’n 350 uur per student.”

Waarom studenten daar zoveel tijd aan kwijt willen zijn? “Het is een hele leuke en leerzame ervaring waarbij studenten veel verschillende mensen van over de hele wereld ontmoeten,” zegt Van Bakel. Het is daarnaast ook goed voor je cv. “De studenten die hieraan meededen kunnen later eerder een leuke stage op een prestigieuze plek krijgen.”