Daarop kreeg het troepje studenten in spe een kleinschalig werkcollege en werd het rondgeleid op de campus. Een doodgewone dag in het leven van een student, redelijk natuurgetrouw nagebootst, kortom. Of niet? Niet helemaal. Enkele essentiële onderdelen ontbraken. Opwindende onderdelen nog wel, zoals luisteren naar techno in de SPAR, terwijl je een frikandelbroodje naar binnen propt. Ook het ronddwalen in de bibliotheek op zoek naar een plekje om te kunnen studeren werd overslagen, of het beklimmen van de wenteltrap van het Polak-gebouw (steun, zucht).

Maar dan nu de hamvraag: was het ‘Student for a Day’-programma aantrekkelijk genoeg om dit jonge grut over te halen zich voor MISOC in te schrijven?

Ward van Elk (17) uit Breukelen

Ward-van-Elk-student-for-a-day-anna-mazur
Beeld door: Anna Mazur

“Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik deze studie ga doen. Ik heb vandaag veel gehoord over hoe breed het aantal onderwerpen  is, maar mij is het eigenlijk nog niet breed genoeg. Ik wil mezelf op dit moment niet beperken tot het bestuderen van sociale problemen en hoe die zijn op te lossen in de publieke sector. Ik wil me in veel verschillende zaken verdiepen, daarom neig ik eigenlijk meer naar het Liberal Arts-programma van het EUC. Maar het aantrekkelijkst aan studeren aan de Erasmus vind ik deze stad. Ik heb mijn leven lang familie bezocht in Rotterdam en ik ben er vrij zeker van dat dit de plek is waar ik wil wonen.’’

Lilly Wehr (18) uit Hamburg, Duitsland

Lilly-Wehr-student-for-a-day-anna-mazur

“Ik zit in een tussenjaar en neem de tijd de juiste plek te vinden om te studeren. Ik ben vandaag hiernaartoe gekomen omdat ik op zoek ben naar inspiratie, want ik weet nog steeds niet goed wat ik wil. Ik heb nu zeker meer zin om naar de Erasmus Universiteit te gaan. Deze campus voelt goed. Ik heb Amsterdam en Utrecht ook nog niet uitgesloten. En ik heb ook andere plaatsen bezocht, zoals Leeuwarden. Maar ik besef nu dat ik in een echte stad wil studeren. We zullen zien, ik ben er nog altijd niet uit.”

Vincent Jonker (18) uit Rotterdam

vincent-Jonker-student-for-a-day-Anna-mazur
Beeld door: Anna Mazur

“Zo’n naam als ‘Management of International Social Challenges’ klinkt alsof ze je met dit programma gaan leren hoe je de wereld kunt redden, dus ik wilde vandaag eens zien waar het echt over gaat. Voor zover ik kan nagaan, leer je een aantal praktische manieren om de publieke sector overeind te houden, wat nodig is. Ik ben zeker onder de indruk van de studie. Die biedt precies wat ik wil en de colleges zijn kleinschalig. Nog een pluspunt is dat ik dichtbij woon, in Nesselande. Dat scheelt me dus een enorme hoop woonkosten.”