“Sinds jaar en dag is deze wedstrijd onlosmakelijk verbonden met de Bosbaan”, legt wedstrijdcommissaris Matthijs Freund uit. “Maar wij vinden dat helemaal niet zo vanzelfsprekend.” De viering van het 90-jarig bestaan was voor de lustrumcommissie van Skadi een mooie aanleiding om te proberen de wedstrijd naar de stad te halen. “Zeker nu ons lustrumthema Lef is, vonden we het tijd om de status quo te veranderen en met een goed voorstel de organisatie te overtuigen de wedstrijd naar de Willem-Alexander Baan te verplaatsen.”

Twijfelen

De Slotwedstrijden, die worden georganiseerd door Nederlandse Studenten Roeifederatie (NSRF),  vormen traditiegetrouw het sluitstuk van het nationale roeiseizoen. Al ruim veertig jaar zijn die wedstrijden in de hoofdstad, maar voorzitter Hannah de Vries van de NSRF ging twijfelen na het verhaal van Skadi (en financiële toezeggingen vanuit de gemeente Rotterdam). “Dankzij de financiering en kennis van de baan bij Skadi was dit het juiste moment om het uit te proberen. Met Skadi als medeorganisator zijn we ervan overtuigd dat we dit jaar een prachtige editie kunnen neerzetten.”

Het lustrumjaar van Skadi begon vorig jaar op 26 oktober met de openingsceremonie. De piek van de festiviteiten ligt in de maand juli. Na de NSRF Slotwedstrijden in het begin van de maand volgt na dat weekend de lustrumweek.