Een gegeven paard niet in de bek kijken. Zo luidt het spreekwoord, maar blijkbaar is niet iedereen het eens met deze zegswijze. Dat hebben decanen Philip Hans Franses (ESE) en Suzan Stoter (ESL) maandagochtend ook ontdekt. Als ‘cadeau van ESE en ESL aan de EUR’ lieten de twee decanen afgelopen weekend een geveldoek ophangen aan het Sandersgebouw. Geen half werk, want er werd zelfs speciaal een kunstenaar ingehuurd. Alleen zonder toestemming van het CvB, juist omdat het om een verrassing ging. Met het doek werd het 20-jarig bestaan van het mr-drs. (double degree) programma ‘gevierd’.

Aardige move

IMG_1945
De decanen en leden van In Duplo voor het Sandersgebouw.

Een onschuldig gebaar, zou je op het eerste gezicht denken. Maar daar dachten de leden van het College van Bestuur toch anders over. Hanz Zwart, manager development bij ESL, kreeg vanochtend een telefoontje van de beveiliging. “De mededeling was: jullie cadeau wordt niet gewaardeerd, het doek wordt vandaag weggehaald.”

Geen loze belofte bleek een half uur later, toen het geveldoek werd verwijderd onder toeziend oog van beide decanen en verschillende andere afgevaardigden van beide faculteiten. Ook voorzitter Wouter Homburg van In Duplo, de studievereniging voor studenten die het mr.drs.-programma of het double-degree programma volgen, stond erbij en keek ernaar. “Wij waren nog wel zo blij met het cadeau. Ik vond het een hele aardige move van de faculteiten. Nogal tegenstrijdig om het doek weg te halen. Er staat niets geks op, studenten komen juist naar deze universiteit toe voor het programma.”

Schone ruiten

Naar het waarom van de verwijdering kon Homburg dan ook alleen maar gissen. “Misschien voelden mensen zich gepasseerd. Het kan niet anders dan een intern machtspelletje zijn geweest.” Ook binnen de faculteiten wist niemand waarom het cadeau zo hardhandig werd verwijderd.

Aan het begin van de middag kwam de soap tot een einde met een verklaring van het CvB. In een mail naar de faculteiten stond dat ‘het doek is verwijderd omdat op die plek niet een dergelijk doek mag worden opgehangen. Dit in verband met het schoon houden van de ruiten. Voor het doek dat daar eerder hing werd nog een uitzondering gemaakt. We begrijpen de wens van In Duplo om aandacht te geven aan hun 20 jarig bestaan en het jubileum is zeker iets om trots op te zijn, maar daarvoor willen we op zoek naar een andere plek op de campus.’

Lees 3 reacties