Vraag aan honderd mensen wat er bij het eeuwfeest van een studentenvereniging komt kijken en het woord bier zal waarschijnlijk vaker genoemd worden dan het woord fototentoonstelling. Daar moet dit jaar maar eens verandering in komen, dachten de studenten van SSR-R.

Voor iedereen

World Press
Anne-Lotte Redel en Sjors Hoogeveen Beeld door: Anna Mazur

Natuurlijk, er zal dit jaar tijdens het vieren van hun 100-jarige bestaan genoeg gedronken en gefeest worden. Maar een net zo belangrijk onderdeel van de feestelijkheden is het cadeau aan de stad Rotterdam. En dat is het organiseren van de World Press Photo-tentoonsteling.

Vanaf 20 januari zijn de foto’s drie weken lang gratis te zien. “Wij wilden een cadeau geven voor alle inwoners van de stad, iets voor alle doelgroepen”, zegt Sjors Hoogeveen (22), een van de SSR-leden die belast is met de organisatie. Zijn collega Anne-Lotte Redel (23) vult aan: “En het moest zowel cultureel als maatschappelijk aansprekend zijn. Reünisten kwamen met het idee van de World Press Photo en zij benaderden een oud-lid die voor de World Press Photo werkt.”

Moeilijker dan gedacht

Ruim een jaar zijn de studenten bezig geweest met het opzetten van de tentoonstelling. Het lastige was namelijk dat er niets was waar ze op voort konden borduren, er lag geen kant-en-klaar script. “De licentie was al geregeld, maar verder lag alles open”, legt Redel uit. “De rest moesten we allemaal zelf uitzoeken. Van marketing en fondsenwerving tot het aanschrijven van fondsen en natuurlijk de locatie.”

Het werd uiteindelijk de Laurenskerk, tot tevredenheid van Hoogeveen. “Een prachtig gebouw, goed bereikbaar en in het centrum van de stad, we hadden niet beter kunnen wensen. Al het voorbereidende werk heeft wat stress gekost, maar gelukkig is het allemaal goed gekomen.”

Rondleidingen

De komende weken kunnen bezoekers niet alleen de beste foto’s van het afgelopen jaar bekijken. Naast de World Press-tentoonstelling zijn er in de Laurenskerk nog twee andere fototentoonstellingen, worden er lezingen gehouden en kunnen bezoekers mee met een rondleiding langs alle afbeeldingen. De SSR-leden zelf moeten ook aan de bak. “Wij geven de rondleidingen, maar doen dat niet alleen. Daarnaast leiden ook andere vrijwilligers en fotografen de bezoekers rond.”

Een van de doelen die SSR-R zichzelf met de tentoonstelling heeft gesteld, is om zoveel mogelijk verschillende doelgroepen over de vloer te krijgen. “We halen en brengen bijvoorbeeld niet-mobiele senioren naar de Laurenskerk en we hebben middelbare scholen uitgenodigd om de jeugd bij de tentoonstellingen te betrekken. Ook voor de gewone bezoeker proberen we de drempels weg te halen, bijvoorbeeld door de tentoonstelling gratis te maken.”

“Bij minimaal 10.000 bezoekers vinden we dat we ons doel hebben bereikt”, zegt Hoogeveen. “Of dat reëel is? Heel eerlijk, ik heb geen idee. Ons eerste doel was 1000 likes op onze Facebookpagina, inmiddels hebben al ruim 14.000 mensen aangegeven geïnteresseerd te zijn; dus het is niet in te schatten. Maar als we dat halen, gaan we daar de laatste avond wel een biertje op drinken. Dat hebben we dan wel verdiend.”

World Press 3
Beeld door: Anna Mazur

Waar: Laurenskerk, Grotekerkplein 27, 3011 GC Rotterdam

Wanneer: 20 januari tot en met 9 februari

Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag geopend van 11:00 tot 17:00. Zondag geopend van 13:00 tot 16:00.

Kosten: Gratis