“Geen kantoorspullen meer? Geen fysieke boeken meer? Medische bibliotheek wordt een internetcafé zonder service.” Zomaar een reactie die een van de studenten heeft achtergelaten na het zetten van zijn of haar handtekening. Vanwege alle veranderingen in de bieb in het Erasmus MC zette het studententeam van de Medische Bibliotheek (MB) een petitie op. Zo’n driehonderd studenten en docenten steunen de actie al.

Nogal plotseling

Want het verdwijnen van nagenoeg alle fysieke boeken is niet het enige waar de studenten vanaf 1 december aan hebben moeten wennen. De (verplichte studie-)boeken die nog wel aanwezig zijn, mogen namelijk nog maar een dag worden geleend. Tegelijkertijd mogen sommige e-books maar door drie personen tegelijkertijd worden ingezien. Daarnaast is de bibliotheek ook gestopt met de verkoop van gunstig geprijsde kantoorartikelen en vouchers voor kopiëren.

Met de actie willen de initiatiefnemers niet alleen de verandering tegengaan, maar vooral hun onvrede laten blijken over de manier waarop de boeken en andere diensten zijn verdwenen. De overgang verliep voor het grootste deel van de studenten namelijk nogal plotseling, zegt Jacqueline Lu, geneeskundestudente en voormalig medewerker van de MB. ”In augustus werden de toekomstplannen voor de MB aan de medewerkers bekend gemaakt. Wij hebben als studentmedewerkers meteen onze onvrede laten blijken, maar daar werd niet veel mee gedaan. Ook werd er verder niet over de besluiten naar de studenten gecommuniceerd.”

Kwartje

In de maanden daarna verdwenen, tot onbegrip van veel studenten, de boeken wel al langzaamaan uit de bibliotheek. “Wij kregen de klachten aan de balie, omdat niemand begreep waarom”, zegt Lu. Op 29 november viel het kwartje voor de meeste studenten na een bericht op Sin-Online. “Daarin stond dat de veranderingen op 1 december in zouden gaan. Een paar dagen later, dat kan natuurlijk helemaal niet. Ik kwam zoveel boze studenten tegen, dat ik de reacties en handtekeningen ben gaan verzamelen.”

Lu hoopt met de actie de onvrede die er leeft onder zowel studenten als docenten duidelijk te maken. “We maken bezwaar tegen het in één klap doorvoeren van een e-book only bibliotheek in plaats van de collectie geleidelijk te digitaliseren en te evalueren. Natuurlijk is de digitalisering onvermijdbaar én juist erg goed dat sommige boeken gewoon te downloaden zijn, maar het is gewoon allemaal veel te snel gegaan.”

Deze week heeft Lu de petitie verstuurd naar de studentenraad, de informatiespecialist en de opleidingsdirecteur. “We hopen zo het probleem aan te kaarten en meer duidelijkheid te krijgen hoe dit heeft kunnen gebeuren en of de verandering (gedeeltelijk) terug te draaien is.”

Nuance

Frans Mast, adviseur informatievoorziening van de MB, begrijpt dat de studenten het bericht over de veranderingen in de bieb liever wat eerder hadden ontvangen, maar wil ook graag het beeld van de afgelopen maanden ‘nuanceren’. “De digitalisering is onderdeel van het reorganisatieplan van de Medische Bibliotheek. Op 31 oktober 2017 hebben we het advies ‘geen bezwaar’ vanuit de Ondernemingsraad van het Erasmus MC ontvangen. Pas op dat moment konden we overgaan tot de aanschaf van e-books.”

Ook de verbouwing van de MB heeft gezorgd voor de plotselinge verandering. “Als we de omslag naar digitaal meer gefaseerd hadden gedaan, dan zouden de studenten ook veel langer moeten wachten op hun stiltewerkplekken.”

Tegelijkertijd staat de adviseur nog steeds achter het besluit om de overgang naar digitaal te maken. De omslag is gemaakt op basis van de uitleengegevens en volgens Mast blijkt uit dat onderzoek dat de overgang naar digitaal niet tot enorm veel overlast voor de studenten zal zorgen. “Wanneer we de 100 tot 200 meest gelezen titels (of vergelijkbare titels) als e-book aanschaffen, verlenen we de klanten een goede dienst en kunnen we de uitlening van gedrukte boeken op een verantwoorde wijze beëindigen.”

Tot slot wil hij benadrukken dat alle andere geledingen binnen het Erasmus MC wel op tijd op de hoogte zijn gesteld. Zo zijn de Medische Faculteitsvereniging, de Studentenraad, de opleidingsdirecteur en het Onderwijs Servicecentrum volgens Mast ‘gedurende 2017’ betrokken in de besluitvorming.