Ersin Seyhan Korkmaz, Rechtsgeleerdheid

Geisje.EM_.media20jarige.Esrin_2
Beeld door: Geisje van der Linden

Mediagebruik

Het Journaal: gisteravond (paar avonden per week)

Papier: ‘Als ik een krant in mijn hand gedrukt krijg’

Nieuwsbronnen: de apps van de Volkskrant, NOS, De Telegraaf en RTL Nieuws

Abonnementen: Juridische vakbladen

Betalen: ‘Later, als ik werk’

“De universiteit zou gratis dagbladabonnementen moeten aanbieden voor studenten, net zoals het met het Officepakket doet. Dat is een verrijking voor de student. Wat kranten maken is van goede kwaliteit, maar om achter de betaalmuur te komen kost te veel geld. Ik lees alleen de gratis berichten in nieuwsapps. Een papieren krant lees ik alleen als ik die in mijn handen gedrukt krijg van straatverkopers op het station. Of ik pak de Metro in de trein.”

“Ik kom uit een gezin met allemaal juristen. Mijn zussen hebben rechten gestudeerd en ik doe dat ook. De juridische vakbladen waar ons gezin abonnementen op heeft, zijn de enige papieren media die ik structureel lees. En als ik ’s avonds niet hoef te basketballen, kijk ik het journaal. Ik vind dat dit op een goede manier het nieuws selecteert en zich baseert op gedegen research.”

“Ik heb een aantal nieuwsapps op mijn telefoon. Zo probeer ik vanuit verschillende perspectieven naar gebeurtenissen te kijken. Ik merk bijvoorbeeld verschillen tussen De Telegraaf en de Volkskrant. Bij rechtszaken is de Volkskrant terughoudender dan De Telegraaf met het noemen van de etniciteit van de verdachte. Over het algemeen ben ik tevreden over de titels die ik lees. Nederland is qua media een goed land met onafhankelijke, objectieve journalisten.”

Yarrid Knijnenburg, International Business Administration

Geisje.EM_.media20jarige.Yarrid21
Beeld door: Geisje van der Linden

Mediagebruik

Het Journaal: ‘Maand geleden bij moeder thuis’

Papier: ‘Doe ik niet aan’

Nieuwsbronnen: NU.nl / CNN / BBC

Abonnementen: vroeger op The Economist

“Op de middelbare school had ik een jaar een abonnement op The Economist. Ik was geinteresseerd in economie en bedrijfskunde en ik wilde me daar meer in verdiepen. Maar door dat blad – dat wekelijks op de mat lag – werd lezen een verplichting waar ik te weinig aan toe kwam. Daar had ik geen zin in.”

“Ik bekijk nieuws vooral op de computer, dan zoek ik naar wat ik interessant vind. Ik kijk vooral op de gratis sites van CNN voor Amerikaans nieuws en BBC voor algemeen wereldnieuws. Op mijn telefoon volg ik de app van Nu.nl, met name de economiesectie. Papier doe ik niet meer aan. En de laatste keer dat ik het journaal gezien heb, was een maand geleden bij mijn moeder thuis. Zij kijkt nog drie journaals achter elkaar. ”

“Longreads lees ik net zo makkelijk online als op papier. Een paar weken geleden, met het schandaal rond Kevin Spacey, had Nu.nl een kort bericht. Dan ga ik op zoek naar een langere uitleg. Die had CNN.”

“Of ik me kan voorstellen dat ik ga betalen voor journalistiek? Als student heb ik het geld gewoon niet. Misschien later, als ik werk heb.”

Rachel Dassen, Geneeskunde

Geisje.EM_.media20jarige.Rachel51
Beeld door: Geisje van der Linden

Mediagebruik

Het Journaal: ‘Twee maanden geleden’

Papier: ‘Nee. Onhandig en onnodig.’

Nieuwsbronnen: NOS / Google

Abonnementen: Nee

Betalen: Nee

“Facebook is mijn belangrijkste informatiebron. Als je scrolt, kom je de belangrijkste nieuwsfeiten tegen. Dat is meestal wel genoeg. Het werkt zo snel en makkelijk dat je niet heel veel anders meer nodig hebt. Daarom heb ik ook niet veel andere bronnen nodig. Alleen als ik meer van een onderwerp wil afweten, ga ik via Google op zoek naar informatie.”

“Dat het nieuws veel makkelijker binnenkomt, heeft voor- en nadelen. Ik denk dat jongeren tegenwoordig veel beter op de hoogte zijn van het nieuws dan vroeger, maar het nadeel is dat alles in de media veel sneller moet. Korte artikelen, lichtere onderwerpen en misleidende koppen, zodat mensen er toch op klikken. Dat gebeurt zelfs bij NOS en RTL. Dat vind ik heel slecht, want daar verwacht ik kwaliteit van.”

“Betalen voor nieuws is gewoon niet meer van deze tijd. Ik heb ook geen vrienden die nog wel een betaald abonnement hebben. Het nieuws is allemaal zo makkelijk te vinden op internet. Op papier lezen doe ik ook niet. Heel af en toe blader ik bij mijn ouders door de krant, maar papier is alleen maar onhandig.”

“Het journaal zou ik echt vaker willen kijken, maar ik heb er gewoon geen tijd voor. Zelfs voor Holland’s Next Top Model, een van mijn favoriete programma’s, zet ik een wekker op mijn telefoon, anders vergeet ik te kijken. Verder kijk ik nooit meer televisie, alleen nog Netflix en YouTube.”

Geisje.EM_.media20jarige.Dean3_1

Lees ook deel 2

‘Ik denk dat de papieren krant in 2020 verdwenen is’

Nieuwe generatie nieuwsjunkies. Vijf 20-jarige experts aan het woord over media (deel 1)