Studium Generale, het onderdeel van de Erasmus Universiteit dat maatschappelijke en culturele programma’s organiseert, hield woensdag de tweede editie van Table Talk, een informele maar diepgaande discussiebijeenkomst rondom een bepaald thema, waar iedereen aan kan meedoen. Elke maand kiest Studium Generale een nieuw onderwerp voor Table Talk. De bedoeling is dat studenten en medewerkers vrij kunnen spreken, zonder dat er diepe kennis van het onderwerp nodig is.

“Ik heb de laatste tijd veel nagedacht over de hiërarchie binnen onze opleidingen: je hebt iemand die kennis heeft, en je hebt mensen die op zoek zijn naar kennis,” zegt Camie Karstanje, programmadirecteur van Studium Generale. “Dat werkt goed voor mensen die alleen willen luisteren, maar het is niet voor iedereen bevredigend. Sommigen willen graag meer interactie. Als we het podium weghalen, en zorgen dat er geen kloof is tussen mensen met en mensen zonder kennis, kunnen studenten en docenten echt samen met inhoudelijke kwesties bezig zijn. Dat is de bedoeling van Table Talk.”

De formule van Table Talk doet denken aan de agora (letterlijk: plein) in het oude Athene, waar intellectuelen en gewone burgers gesprekken voerden over actuele zaken, maar ook over filosofische kwesties. De brutalistische betonnen torens van onze campus zijn natuurlijk wel wat anders dan Griekse zuilen, om nog maar te zwijgen van het contrast tussen onze grauwe novemberhemel en de mediterrane zon. Maar het idee is hetzelfde.

Over feminisme

Woensdag ging de Table Talk over het hedendaagse feminisme. We debatteerden in een open sfeer over wat iemand tot een ‘goede’ of ‘slechte’ feminist(e) maakt, en over de problemen die je tegenkomt als je jezelf feminist noemt. Het is misschien geen onderwerp waar in het oude Athene over gesproken werd, maar de meningen waren er niet minder stevig om. De Table Talk duurde dan ook een uur langer dan gepland.

“Ik vond het mooi om al die mensen te zien die hier net als ik belangstelling voor hebben, zoals dat meisje van mijn studie van wie ik werkelijk geen idee had dat ze zich hiervoor interesseerde,” zegt een masterstudent die anoniem wil blijven. “Je hoort op de campus eigenlijk niet zoveel praten over ‘linkse’ onderwerpen als feminisme of ongelijkheid in welvaart. Ik zou het dan ook mooi vinden als er meer van dit soort discussies kwamen.”

Komende onderwerpen

Het thema voor de volgende editie van Table Talk moet nog worden aangekondigd, maar Karstanje heeft al een paar thema’s genoemd die in aanmerking komen: Zitten we in een Koude Oorlog? Wat moet er na je dood gebeuren met je digitale bestanden, ofwel hoe zit het met het digitale hiernamaals? Kijk hier voor meer informatie over de volgende evenementen van Studium Generale.

Lees één reactie