De oorspronkelijk Zwitserse Drs. P, die in 2015 overleed, heeft het overgrote deel van zijn leven in Amsterdam gewoond. Maar toch eindigt zijn erfgoed uiteindelijk in Rotterdam, de stad waarin hij in de bloei van zijn leven woonde. “Rotterdam is de stad waaraan hij ‘Drs’ te danken heeft. Zonder Rotterdam was hij alleen maar ‘P’”, zegt Vic van de Reijt van het ‘Heen- en Weerschap’.

Tijdens de feestelijke overhandiging van zijn privé-boekencollectie aan het Rotterdamsch Leeskabinet in het Erasmus Paviljoen worden Rotterdamse liedjes op een nieuw samengestelde cd van Drs. P live ten gehore gebracht. Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb is aanwezig en spreekt over de onmisbaarheid van het werk van Drs. P in de Nederlandse cultuur.

Afgewezen door Amsterdam

2017-11-22 Drs. P in het Leeskabinet (A.Kers) (110)
Vic van de Reijt (links) en Roman Koot (rechts). Beeld door: Arie Kers

De collectie van Drs. P, bestaande uit onder andere aan zijn vrouw gestuurde kaarten op verre reizen en eerste drukken van boeken, werd door Drs. P zelf gedurende zijn leven gedoneerd aan Het Heen- en Weerschap, de stichting die de auteursrechten van drs. P beheert. “Vervolgens wilden we het erfgoed schenken aan een instantie die het open kon stellen voor publiek”, vertelt Vic van de Reijt van de stichting. “De afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam wees de schenking af doordat ‘er geen ruimte voor was’.”

Vervolgens klopten ze bij het Rotterdamsch Leeskabinet aan en die waren maar wat blij met de schenking. “Wat is er meer erfgoed van de Nederlandse taal dan Drs. P?”, zegt bibliothecaris Roman Koot van het Leeskabinet. En bij het enkel aanvaarden van de schenking blijft het niet. “We hebben een expositie georganiseerd in de Universiteitsbibliotheek waar mensen de collectie kunnen bekijken.”

Het Rotterdams Passé van Drs. P

Een Rotterdammer die net als Drs. P ‘van buiten kwam’ en vervolgens volledig is ingeburgerd in de Nederlandse cultuur is burgemeester Aboutaleb. Hij roemt de woordenkunst van Drs. P en schetst een kleine canon van de Nederlandse taal: “als je Drs. P, Carmiggelt, Vader Abraham en Van Kooten en de Bie als buitenlander begrijpt en om hun kunt lachen, weet je pas dat je volledig bent ingeburgerd in de Nederlandse taal.”

Tijdens de feestelijke overhandiging spelen artiesten Fay Lovsky en Pierre van Duijl in de cabareteske stijl van Drs. P de nummers van een nieuwe cd. De liederen van Drs. P spelen zich niet alleen af in Siberië (zoals in zijn welbekende nummer ‘Dodenrit’), maar ook in Rotterdam. Roland Vonk verzamelde op de cd twaalf nummers van Drs. P over deze stad. Hierop staan klassiekers als ‘De Commencaal’ (in Rotterdam Zuid) en ‘Dijklied’ (over de Schiedamse Dijk).

2017-11-22 Drs. P in het Leeskabinet (A.Kers) (56)
Pierre van Duyl vertolkt met zijn band liederen van de nieuwe CD: ‘Het Rotterdams Passé van Drs. P’. Beeld door: Arie Kers

De tentoonstelling is tijdens openingsuren van de UB te zien van 23 november tot eind maart 2018.

Lees 2 reacties