November. Het is de enige maand in het jaar dat ik een snor laat staan, en eruitzie als een type uit de jaren tachtig. Je zal wel denken, waarom zou iemand dat in godsnaam willen doen? Nou, ik ben heel blij dat je dat vraagt, want dat is dus precies mijn bedoeling: dat mensen er naar vragen. En dan vertel ik over Movember.

Movember is een beweging ontstaan in 2003 in Australië, toen enkele vrienden besloten om de snor weer in de mode te brengen en dit te koppelen aan de gezondheid van de man. Ze waren geïnspireerd geraakt door de moeder van een van hen. Die zamelde namelijk geld in voor borstkanker. In het kort: de groep maakte dus de snor het broertje van het roze lintje.

Zelf doe ik inmiddels al vier jaar mee met Movember, en heb dus elk jaar rond deze tijd een flinke snor. Dat is geen pretje, kan ik wel zeggen. Het ding kriebelt en hangt over mijn lippen. Een paar jaar terug heb ik hem – om mijn leed te verzachten – maar een naam gegeven: João, omdat mijn eerste Movember in Lissabon plaatsvond, en João zo’n beetje de Portugese collega is van Jan.

En laat ik je zeggen, João is een koppige snor. Het valt niet mee om een maand lang elke dag mijn baard te moeten gladscheren, terwijl João in zijn volle glorie mag groeien. Maar João en alle andere snorren van al die andere mannen die meedoen aan Movember hebben wel een enorm belangrijke taak: ze zijn de vaandeldragers van de beweging. Dankzij hen bereikt de snorrenbrigade het uiteindelijke doel: bewustzijn creëren en geld inzamelen voor de Movember-beweging.

Die snor mag geen pretje zijn, ik heb het natuurlijk erg makkelijk: op 1 december scheer ik het ding gewoon af. Maar de mannen met teelbalkanker, prostaatkanker en mentale gezondheidsproblemen, hebben het minder eenvoudig; die kunnen niet op de eerste dag van december een, twee, drie hun ziekte wegscheren. Dus het is aan Movember om te helpen dat deze mannen hopelijk weer genezen kunnen worden. Wil je meer informatie over deze beweging of een bijdrage leveren? Dan kan je hier even kijken!

En wie João nog zou willen zien, kan via mij – zijn secretaresse – een afspraak maken.