Universiteitsmedewerkers in het gehele land hebben de petitie #WOinactie ondertekend. Deze petitie pleit voor meer geld naar wetenschappelijk onderwijs om de werkdruk onder docenten te verminderen. Een woordvoerder van het College van Bestuur liet vorige week weten dat de EUR de petitie niet steunt. Drie EUR-medewerkers reageren hierop en stellen de werkdruk op de EUR aan de kaart.

Aan het eind van hun Latijn

“Binnen de afdeling lopen we op ons tandvlees,” vertelt Geschiedenis-promovendus Pieter van den Heede. “Er is een veel te kleine staf voor het aantal studenten dat onderwezen moet worden. Hierdoor zijn veel van mijn collega’s aan het eind van hun Latijn en komen ze niet meer toe aan onderzoek, terwijl we toch fundamenteel ook een onderzoeksinstelling zijn. Ik vind het daarom erg jammer dat de Erasmus Universiteit de petitie niet ondersteunt.”

Duizend ballen tegelijk in de lucht houden

Bram Steijn, hoogleraar publieke administratie, is op dit moment betrokken in een onderzoek naar werkdruk op de EUR. Hij vindt het merkwaardig dat de universiteit de petitie niet steunt, aangezien het geen politiek harde petitie is maar gewoon een vaststelling. “Maar ik zou het gebrek aan steun vanuit de EUR wel begrijpen als het vanuit strategische overtuiging is: om hun positie in de nieuwe cao-onderhandelingen niet te verzwakken.”

Volgens Steijn is de werkdruk op de universiteit heel erg groot. “Zo’n vijftig procent van de werknemers geeft aan dat ze de werkdruk te hoog vinden en ook ikzelf merk dat ik duizend ballen tegelijk in de lucht moet houden”, vertelt hij. “Ik ben alleen al veertig uur per week bezig met het beantwoorden van mijn mails, en dan moet ik daarnaast ook nog onderwijs verzorgen. Aan onderzoek kom ik door de werkdruk gewoon niet toe, als ik dat wil doen moet dat in mijn vrije tijd.”

Doorwerken uit loyaliteit

Volgens Gabry Vanderveen, universitair docent bij Criminologie, is de tendens in het gehele Nederlandse onderwijs ongezond: “Door de structurele bezuiniging op onderwijs de afgelopen jaren is de werkdruk zo erg toegenomen dat werknemers overspannen zijn, maar uit loyaliteit doorwerken tot ze omvallen.”

Ze vindt dat er meer geld naar onderwijs moet gaan: “De politiek en de samenleving moeten meer in onderwijs investeren omdat dit voordelig is voor de samenleving als geheel. Er kunnen dan meer docenten aangenomen worden, zodat ze minder werkdruk hebben en klassen kleiner kunnen worden, waardoor er meer aandacht is voor individuele leerlingen.”