Afgelopen zomer kwam ik een boek tegen: De Geboren Renner. Omdat hardlopen een hobby van me is, en ik wel gevoelig ben voor zo’n titel, besloot ik het open te slaan. Het bleek te gaan over een hardloper met de heroïsche bijnaam ‘Barefoot’ Ken Bob. Je begrijpt het al: Ken Bob loopt hard op blote voeten. En geniet daar nog van ook, zo blijkt al verder lezend.

Ken Bob liep aanvankelijk, net als zo’n beetje iedereen, op hardloopschoenen met dikke zolen – schokdempend – maar had desalniettemin last van zijn benen. Hij onderzocht wat de oorzaak daarvan zou kunnen zijn, en kwam tot de ontdekking dat juist die schoenen hier debet aan waren. Hij besloot voortaan zonder schoeisel te gaan hardlopen. En na verloop van tijd wilde hij niet meer anders. Zijn blessureleed bleek verleden tijd.

Vervolgens schreef Barefoot een manifest waarin hij betoogt dat moderne hardloopschoenen de pijn blokkeren. En dat het juist die pijn is, die Ken Bob leerde om op een zodanige manier te hardlopen, dat hij geen blessures meer kreeg.

‘Als je je voeten in schokdempende schoenen steekt, is het alsof je je rookmelders uitzet’, schrijft hij ergens. Bij het lezen van deze quote dacht ik: ‘Hé, dit zegt iets over mijn gedrag!’ Niet zozeer over mijn hardloopgedrag – ik loop nog steeds (blessurevrij) op schoenen – maar ik kon de quote moeiteloos toepassen op een recent voornemen dat nog niet echt van de grond wilde komen.

Een tijdje geleden ben ik namelijk verhuisd en ik vind dat ik echt eens een keer kennis moet gaan maken met mijn buren. Echter, het komt er echter maar niet van. Weliswaar bedenk ik het me iedere keer als ik thuiskom (rookmelding), maar vervolgens klap ik na het eten mijn laptop open en voor ik het weet heb ik weer de hele avond filmpjes zitten kijken op YouTube of zo (een manier om de rookmelder uit te zetten).

Door Ken Bob geïnspireerd besloot ik in van de week in mijn laptop en de filmpjes te laten voor wat het was. ‘Als ik YouTube als ‘schokdemper’ verwijder, ga ik vast bij mijn buren langs’, had ik bedacht. Dat viel tegen; ik bleef thuis zitten met een dichtgeklapte laptop, een beetje besluiteloos voor me uitkijkend. Gelukkig schijnt dat een logisch gevolg te zijn van het verwijderen van schokdempers, aldus Ken Bob; het begin doet even pijn, net als bij hardlopen, waar je ineens spieren gebruikt die je nooit eerder hebt gebruikt.

Dus morgen probeer ik het weer, en bel ik wellicht daadwerkelijk aan. Kunnen we eindelijk kennis te maken, en wie weet kijken we dan samen filmpjes op YouTube.

Marnix ’t Hart studeert filosofie aan de EUR