‘Daag jezelf uit!’, zei ik vastberaden tegen mezelf toen ik weer eens dezelfde yogahouding wilde overslaan. De houding was de reclined hero pose – in het Sanskriet Supta Vajrasana geheten.

Het is mijn persoonlijke ‘Mount Everest’. In deze oefening ga je met je volle gewicht op je knieën zitten om vervolgens achterover te leunen tot je met je rug op de grond ligt met je armen naast je. De benen blijven daarbij de hele tijd in dezelfde houding! Ontzettend oncomfortabel, en helemaal naar achteren leunen lukt mij dan ook niet. Als het kan, sla ik de houding liever over.

Toen ik een tijdje terug weer in een verhitte yogazaal stond en in gedachten al had besloten om de houding te skippen, maakte de yogadocent een klassikale opmerking dat het haar opviel dat sommige mensen consistent bepaalde houdingen oversloegen. Je begrijpt, ik voelde me natuurlijk direct aangesproken.

Vanaf dat moment besloot ik mezelf meer te gaan uitdagen en de Supta Vajrasana meer te oefenen. Wat ik me namelijk toen realiseerde, was dat als ik die houding zou blijven overslaan, ik nooit en te nimmer vooruitgang zou boeken.

We zijn maar al te vaak geneigd om de dingen die we als onprettig ervaren te vermijden, maar meestal zijn dat juist de dingen die we nodig hebben, omdat we daar het meest van kunnen leren. Bijvoorbeeld omgaan met conflicten; vaak is het makkelijker om conflicten te vermijden, maar juist door de confrontatie aan te gaan kom je er sterker uit. Ja, dat hele idee van uit je comfortzone gaan, daar zit toch wel wat in. De dingen die leuk en makkelijk zijn, die beheersen we meestal al prima, maar de dingen die vervelend en moeilijk zijn veel minder.

Dat gaat ook op bij studeren. Zo was ik tot voor kort nogal geneigd vooral die dingen te herhalen die ik al kende. Dit wordt overigens ‘cognitive ease’ genoemd; het is ‘cognitief makkelijk’ en geeft een gevoel van zelfvertrouwen en het idee de stof te beheersen. Maar het zijn de onderwerpen die moeilijk – en vaak minder bekend – zijn, die de meeste aandacht vereisen, want juist dan valt veel winst te behalen. Bovendien komen op het tentamen uiteraard ook de moeilijke onderwerpen aan bod, dus is het wel zo handig dat je daar ook wat vanaf weet.

Iedereen heeft wel een Mount Everest; het is belangrijk om de berg niet uit de weg te gaan. En wat betreft de Supta Vajrasana: die gaat steeds beter!

Pooja Guptar (25) doet een master Media & Business.